• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Rekordowy ruch na portalach pracy
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Jelitowa mikrobiota a nasza psychika
    • Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • O tym, jak Biała Dama polubiła futbol
    • Rusza kampania społeczna My, Rodzice dzieci trans
    • Jaka jest dieta dobra dla oczu?
    • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Żucie gumy: czy to jest zdrowe?
    • Co Polacy wiedzą o wodzie?
    • Jedz kamczatkę przez cały rok
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Warto przeczytać

Okiem Oskara: Laktacyjny serniczek

Okiem Oskara: Laktacyjny serniczek
Ela Makos
13 stycznia 2016

fot. Katarzyna Widmańska

Święta od zawsze kojarzyły mi się z koszmarnym chemicznym żarciem. Sałatką jarzynową z majonezem, po której zaświecę; karpiami faszerowanymi antybiotykami czy nie daj boże kurczakiem w świątecznym obiedzie. Dla moich rodziców święta to święta, a że kasą nie grzeszą, to wszystko w Biedronce kupują.

Kinga od zawsze miała fioła na punkcie ekologii. Jak przychodziła do mnie do salonu, to z własnym szamponem, który robiła z ziół własnoręcznie zebranych na ekologicznej łące. Żyła na wsi i zgodnie w tradycyjnym rytmem wsi. Nie jadła mięsa i nabiału. Weganka zakręcona na punkcie cierpienia ludzkości.
Wpadła do mnie przed świętami mega zadowolona, że tym razem nie dadzą się z mężem wciągnąć w rodzinny kocioł, tylko uciekną do prawdziwego ekologicznego gospodarstwa agroturystycznego.

– Najbardziej się cieszyłam tym, że będę miała gwarancję, że wszystko jest wegańskie i ekologiczne. Wiesz dla nas, osób żyjących w zgodzie z naturą, to niezwykle istotne, by nie jeść niczego, co będzie się wiązało z cierpieniem zwierząt.

Jestem za życiem zgodnie z naturą. Jestem za ekologią. Sam nie jem mięsa. Ale czasem wymiękam przy takich nawiedzonych gadkach o duszy pomidora. Trochę więc słuchałem wywodów Kingi, ale trochę moje myśli uciekały w inne obszary.

– Wiesz, oni nas zapewniali, że są weganami. Wchodzimy a tu na stole sernik stoi. Ucieszyłam się jak dziecko. Pomyślałam, że na sojowym albo migdałowym serku zrobiony. Mówię Ci, wpierniczyliśmy z połowę brytfanki. I trzeba było na tym poprzestać.

– Co, zjedliście potem resztę? – rzuciłem kurtuazyjnie

– Nie, kurwa, zapytaliśmy z czego jest zrobiony!

– Z krowiego oszuści zrobili?

– Nie, z jej własnego. Gospodyni odciągnęła pokarm i sernik z tego zrobiła. Przysięgam. Nie tknę sernika do końca życia. Nawet jakby był ze stokrotek zrobiony.

Źródło: Oskar Bachoń

Related Itemsokiem oskaraoskar bachońoskarbachon.pl
Warto przeczytać
13 stycznia 2016
Ela Makos

Related Itemsokiem oskaraoskar bachońoskarbachon.pl

More in Warto przeczytać

O tym, jak Biała Dama polubiła futbol

Michal Karas31 marca 2023
Read More

Rusza kampania społeczna My, Rodzice dzieci trans

Michal Karas29 marca 2023
Read More

Jaka jest dieta dobra dla oczu?

Dagna.Starowieyska29 marca 2023
Read More

Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Ela Prochowicz27 marca 2023
Read More

Irak na trudnej drodze do odbudowy

Michal Karas21 marca 2023
Read More

Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?

Dagna.Starowieyska17 marca 2023
Read More

Jak żyć lepiej, będąc singlem?

Zofia Kicińska16 marca 2023
Read More

Dla samotnych seniorów „nadzieja” to drugi człowiek

Magda Dzik-Kordas13 marca 2023
Read More

Dzień Kobiet: uchodźczynie, a nie uchodźcy

Michal Karas9 marca 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Rekordowy ruch na portalach pracy
    W praktyce30 marca 2023
  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT