• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • B01A1455 poziom fotograf
      Agnieszka Owczarek-Cząstka: Wartości, wizja i wytrwałość
    • Lucyna Janik foto
      Lucyna Janik dołączyła do projektu #SukcesJestKobietą
    • Alina poziom
      Alina Szynaka: Motywuje mnie odpowiedzialność za rozwój firmy!
    • B01A9618 Joanna poziom1
      Pokora i respekt kreują własną markę!
    • BeataPotoczna poziom
      Beata Potoczna w projekcie #SukcesJestKobietą
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • sztuczna inteligencja 1
      Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    • ikona1234praca7
      Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • B01A9601 poziom
      Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    • kobieta sukcesu w biznesie
      Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    • ciaza
      Ciąża i macierzyństwo a działalność gospodarcza
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • zebyikona
      Ocet jabłkowy może zaszkodzić zębom?
    • nogi wakacje
      Udar czy osłabienie cieplne? Poznaj objawy
    • ludzieikonynowe123
      Rady na problemy seniorów ze snem
    • zdrowie cukier ikona 123nowe
      Nie masz cukrzycy? A może o niej nie wiesz?
    • nastolatka
      Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • dziecko na basenie dla niektorych gosci najgorszy widok
      Skok na główkę? Tylko w basenie
    • Pustynia Wielkiego Jeziora Słonego3
      Zdrowie seniorów zagrożone przez kryzys klimatyczny
    • Przypadkiem poziom3
      Jak przypadkowe odkrycia zmieniły świat?
    • Depositphotos 24644669 original
      Boli, więc żyjesz? Tak nie musi być!
    • ikona1234praca komputer
      Pole elektromagnetyczne bez wpływu na samopoczucie
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • ikona123sport.zdrowie5
      Sport to świetne lekarstwo na krążenie
    • dzieciulicyikonynowe123
      Na świecie żyje 110 milionów uchodźców
    • klotnia123
      Kłótnie w związku: o tym, co ważne i niedostrzeżone
    • zdrowie po 40
      Ile kosztują programy prozdrowotne?
    • wilno
      W Wilnie chłodnik doczekał się własnej parady
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Warto przeczytać

Co jemy sezonowo i bez rutyny?

Co jemy sezonowo i bez rutyny?
Dagna.Starowieyska
11 sierpnia 2020

Całoroczna dostępność świeżych warzyw i owoców nie sprzyja poprawie nawyków żywieniowych – to zaskakujący wniosek z najnowszych badań. Polacy jedzą mało owoców i warzyw, są one tylko dodatkiem, choć według zaleceń powinny stanowić połowę tego co spożywamy. Barierą konsumpcji jest rutyna. Sprzyja świadomość korzyści z jedzenia warzyw i owoców, walory smakowe i łatwość urozmaicenia posiłków. Zbliżający się sezon jest naturalną okazją do zwiększenia ilości warzyw i owoców w naszej diecie. Powinniśmy często to przypominać – przekonują eksperci wszystkich uprawianych w Polsce gatunków.

Polska jest uznanym producentem, ale polska kuchnia nie jest bogata w warzywa i owoce. Zmienia się, ale ciągle kojarzy z mięsem, ziemniakami i drobną ilością surówki. Warzywa są w niej dodatkiem, a owoce nie mają żadnego stałego miejsca czy pory. Kluczowe bariery i szanse zmiany tej sytuacji identyfikują „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”. Projekt realizowany przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, wsparło wiele branżowych organizacji plantatorów i producentów przetworów.

Mniej sezonowości, dużo rutyny

– Kiedyś w kuchni rządziła sezonowość. Jadło się to, na co był sezon. Teraz większość warzyw i owoców jest dostępna przez cały rok. To skutkuje utratą sprawdzonego kompasu. Nie trzeba nic zmieniać, cały rok można do kanapek dodać kawałek ogórka czy sałaty. Nie ma potrzeby wykonywania własnych przetworów na zimę, ani ich kupowania. Pojawiły się też nowe warzywa, rośnie oferta deficytowych kiedyś owoców cytrusowych. Wszystko to zmniejszyło motywacje do jedzenia polskich sezonowych warzyw i owoców – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Badania pokazały, że spożywane w ciągu całego dnia posiłki praktycznie nie zawierają dań, w których warzywa i owoce byłyby wiodące. Jest odwrotnie. Często są one tylko opcjonalnym dodatkiem – może ich nie być- zawraca uwagę dr Barbara Groele, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Największą barierą wzrostu konsumpcji owoców i warzyw jest rutyna. Polacy do schabowego jedzą kapustę, na kanapkę kładą sałatę, przekąszają ogórkiem. Rzadko owoce i warzywa traktuje się jako główny posiłek, do którego dopiero dobiera się inne składniki.
– Ważne jest, aby przy wszystkich posiłkach spożywanych każdego dnia udział owoców i warzyw był wyższy niż do tej pory. Żeby owoce i warzywa nie tylko pojawiały się w formie deseru czy surówki do obiadu, ale także by były elementem śniadania, kolacji oraz przekąsek. Wielkim ich walorem jest smak, zapach i atrakcyjność wizualna – mówi Mirosław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników RP.

Strategia małych kroków, pouczanie konsumentów budzi opór

– Droga do zwiększenia konsumpcji nie wiedzie przez pouczanie konsumentów, że one są zdrowe, a oni odżywiają się niezdrowo. To budzi niechęć, a nawet sprzeciw. Rozwiązaniem jest pokazywanie w jaki sposób, małymi krokami, można dużo zmienić. Z nudnej i mało urozmaiconej diety, na fajną i bardziej zbilansowaną. Przed nami długi sezon na owoce jagodowe. One idealnie wpisują się w preferencje konsumentów. Na pewno bardzo ułatwią nam pokazanie radości z konsumpcji. Od śniadania zaczynając. Ich atutem jest wygoda i szybkość przygotowania. Truskawki, maliny czy borówki praktycznie go nie wymagają – mówi Dominika Kozarzewska, Fundacja Promocji Polskiej Borówki.

Dziecko: „warzywa możesz zostawić!”

Należy zaczynać od początku i edukować dzieci. Włączać je do szykowania posiłków. Pokazać jak one są smaczne i jaką wartość wnoszą do naszej diety. Nie powinny wyrosnąć w przekonaniu, że „warzywami i owocami nie można się najeść”. Ogromna jest tu rola mediów i specjalistów, w tym nas dietetyków – przekonuje Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny.

– Zauważmy, że od najmłodszych lat dzieciom zakorzeniamy, że ważniejsze jest mięso niż warzywa. Na pewno wielu z nas słyszało przy obiedzie, kiedy mówi się do dziecka żeby zjadło „chociaż to mięso”. A nie mówi się „dobrze zostaw resztę, a zjedz warzywa”. I to pokazuje jakie mamy rozeznanie w tym co jest zdrowe. W diecie nie mamy niedoborów białka, zarówno dorośli jak i dzieci. Więc jeżeli dziecko grymasi przy stole, to lepiej powiedzieć: „zjedz chociaż surówkę!” – podpowiada dietetyk.

To warzywa i owoce budują naszą odporność

– W warzywach i owocach, szczególnie tych sezonowych, kryje się mnóstwo przeciwutleniaczy, których nie dostarczymy z żadnym innym produktem. Stąd tak ważna jest ich ilość i różnorodność. Co robią te przeciwutleniacze? Przede wszystkim niszczą wolne rodniki, hamują proces starzenia, ale też łagodzą stany zapalne, co jest szczególnie istotne w okresach infekcyjnych, ponieważ będą chroniły nam trochę przed tymi infekcjami albo pomagały nas lepiej te infekcje przechodzić – przekonuje Monika Stromkie-Złomaniec.
– Żaden suplement nie zastąpi zdrowej zbilansowanej diety opartej na warzywach, owocach i grzybach. Takie rozwiązanie jest nie tylko zdrowsze, ale też tańsze. Jest to szczególnie istotne jeśli spojrzy się na rynek suplementów żywieniowych w Polsce. W 2018 roku Polacy wydali na suplementy aż 5,4 mld złotych, podczas gdy w 2008 roku wydatki w tym zakresie wyniosły 1,7 mld złotych. W tym czasie średnie spożycie warzyw bardzo spadło. Na osobę miesięcznie w Polsce w 2018 roku wyniosło 7.92 kg, czyli dziennie przeciętny Polak zjada zaledwie 264 g warzyw. W ciągu ostatniej dekady wynik ten spadł o 90 gram – argumentuje Agata Stępień, ekspert Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych.
Głęboka branżowa refleksja jest bardzo potrzebna. Jeśli producenci nie mogą liczyć na „efekt sezonowości”, to jak wyjaśnić konsumentom atrybuty jakości czy świeżości? Bez nich zaś trudno będzie przekonać do kupowania krajowego i zbudować siłę lokalnych rynków. Nadzieją jest powszechna rekomendacja dla konsumpcji owoców i warzyw.

Światowa Organizacja Zdrowia oraz Instytut Żywności i Żywienia, promują, aby jeść już co najmniej pięć porcji warzyw i owoców. Zaznaczam – co najmniej, bo im więcej, tym lepiej. Mówi się już teraz, że siedem porcji warzyw i owoców to zalecana wielkość minimalna – Monika Stromkie-Złomaniec.

Related Itemsdietadieta PolakówowocePolecanewarzywazdrowa dietazdrowe żywienie
Warto przeczytać
11 sierpnia 2020
Dagna.Starowieyska

Specjalistka od kreowania wizerunku, a w wolnych chwilach zapalona dziennikarka, która dba o to, żeby w dziale „IKONY” pojawiały się fascynujące i inspirujące historie.

Related Itemsdietadieta PolakówowocePolecanewarzywazdrowa dietazdrowe żywienie

More in Warto przeczytać

dziecko na basenie dla niektorych gosci najgorszy widok

Skok na główkę? Tylko w basenie

Ela Prochowicz23 czerwca 2025
Read More
Pustynia Wielkiego Jeziora Słonego3

Zdrowie seniorów zagrożone przez kryzys klimatyczny

Karolina Nowakowska19 czerwca 2025
Read More
Depositphotos 24644669 original

Boli, więc żyjesz? Tak nie musi być!

Magda Dzik-Kordas16 czerwca 2025
Read More
ikona1234praca komputer

Pole elektromagnetyczne bez wpływu na samopoczucie

Sylwia Cukierska14 czerwca 2025
Read More
ekologia

Czy zawróciliśmy na drodze do Zielonego Społeczeństwa?

Dagna.Starowieyska12 czerwca 2025
Read More
gimnastyka w biurze

Kiedy dojrzewanie zaczyna się za szybko

Edyta Nowicka9 czerwca 2025
Read More
facebook tabletki

Problem nastoletniej przemocy w social mediach

Julia Nieznalska7 czerwca 2025
Read More
psiak i dziecko

Dawkuj dziecku urządzenia cyfrowe!

Kalina Samek6 czerwca 2025
Read More
GMLifestyle13

Bezpieczny powrót do domu

Ela Prochowicz4 czerwca 2025
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • sztuczna inteligencja 1
    Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    W praktyce17 czerwca 2025
  • ikona1234praca7
    Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce17 maja 2025
  • B01A9601 poziom
    Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    W praktyce8 maja 2025

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version