• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • B01A1455 poziom fotograf
      Agnieszka Owczarek-Cząstka: Wartości, wizja i wytrwałość
    • Lucyna Janik foto
      Lucyna Janik dołączyła do projektu #SukcesJestKobietą
    • Alina poziom
      Alina Szynaka: Motywuje mnie odpowiedzialność za rozwój firmy!
    • B01A9618 Joanna poziom1
      Pokora i respekt kreują własną markę!
    • BeataPotoczna poziom
      Beata Potoczna w projekcie #SukcesJestKobietą
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • ikona1234praca7
      Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • B01A9601 poziom
      Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    • kobieta sukcesu w biznesie
      Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    • ciaza
      Ciąża i macierzyństwo a działalność gospodarcza
    • Renata poziom 5
      Renata Zielezińska: Zalety wirtualnej asystentki
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • kleszcz 1 1
      Co musisz wiedzieć o kleszczach?
    • ikona1234zdrowie.leki3
      O interakcjach leków z żywnością
    • mezczyznaikonynowe123
      Przerzuty nowotworowe w kościach się leczy?
    • Fot.PAP
      Praca mózgu: dysortografia to nie lżejsza forma dysleksji
    • 3 DSC04560
      Gratka dla fanów fotografii na Fabrycznej 13 w Krakowie!
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • naukowczyni
      Przestrzeń dla debaty nad etyką w technologii
    • wlosypolecie123
      Pijawki lekarskie – dawna metoda stosowana i dziś
    • HOTEL BIALOWIESKI4 poziom
      Boże Ciało w Królewskiej Białowieży!
    • Woda dla dzieci
      Jak zaradzić wypaleniu rodzicielskiemu
    • nauka
      Świńskie organy będą ratować ludzkie życie?
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • wilno
      W Wilnie chłodnik doczekał się własnej parady
    • koloryowocow ikona
      Cytrusy i leki to złe połączenie
    • Hotel Bialowieza macnowphoto.pl 2
      Wykorzystaj bon turystyczny w Białowieży!
    • wlosypawie123
      Dietą powstrzymasz siwienie włosów?
    • ból głowy 1
      Można mieć zawał serca i o tym nie wiedzieć?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Kobiety Biznesu

Justyna Czekaj-Grochowska: Buonissima!

Justyna Czekaj-Grochowska: Buonissima!
Ela Makos
5 kwietnia 2017

Dzięki miłości do Włoch obudziła się w niej pasja do gotowania. Kuchnia włoska to zmysłowa przygoda i odkrywanie wspaniałych, kulinarnych doznań. We włoskiej restauracji Portobello, prowadzonej przez Justynę Czekaj-Grochowską, można poczuć prawdziwy klimat słonecznej Italii i nacieszyć wszystkie zmysły, próbując oryginalnie włoskiego, pysznego jedzenia. Swoją wiedzą i pasją, dzieli się w wyjątkowej książce „Buonissima. Podróż po kuchni włoskiej”.

Dlaczego Włochy? Skąd u pani fascynacja tym krajem?

Justyna Czekaj-Grochowska, właścicielka włoskiej restauracji Portobello, autorka książki „Buonissima!”: Po raz pierwszy pojechaliśmy z mężem do Italii ponad 10 lat temu. Miała to być letnia przygoda z kuchnią włoską, aby trochę zarobić. Pracując z włoską rodziną powoli poznawaliśmy ich zwyczaje, kuchnię i niezwykły temperament z jakim powstawały dania. Troska, uwaga o szczegóły i produkty najwyższej jakości to było to, co utkwiło mi w pamięci do dzisiaj i co zawsze każdemu powtarzam jako dekalog kuchni włoskiej. Po dwóch miesiącach pracy nasze obowiązki przerodziły się w przyjemność, coś w nas zaiskrzyło.

Podziwiałam z jakim poświęceniem Teresa wałkowała codziennie makaron i lepiła tysiące pierożków, bez jakiegokolwiek znudzenia czy przepracowania. Cierpliwie, codziennie przychodziła do pracy, bo to kochała, dlatego ten makaron był tak pyszny! Czasami trudno jest mi jej dorównać. To właśnie wtedy zaczęła się nasza miłość do Włoch i tamtejszej kuchni. Zaczęliśmy podróżować po różnych regionach, wielu małych i większych restauracjach, rozmawiać z mieszkańcami, gotować z nimi i spisywać wspaniałe przepisy, którymi oni dzielą się bardzo chętnie. Nadal tam chętnie powracamy i odkrywamy nieznane zakątki Italii. Kiedy przekraczamy granicę, zaczynam się czuć inaczej, mam motyle w brzuchu i apetyt na włoski makaron. Tego nie da się wytłumaczyć. Po prostu, to trzeba czuć w głębi serca!

W Polsce istnieje bardzo wiele włoskich restauracji. Czym, na ich tle wyróżnia się Portobello?

Czasami myślę, że nasza ristorante jest jak ta we Włoszech: rodzina, dziecko biegające po sali i (O mamma mia!) po kuchni. Nasze pełne zaangażowanie przekłada się na klimat panujący dookoła. Ważna jest dla nas jakość potraw i produktów, które stanowią mocne filary naszej ristorante. To, co kochamy my, dajemy też naszym gościom. Pokazaliśmy kawałek Italii z duszą, pasją i włoskim temperamentem, którego nie brakuje na co dzień. Produkty jakie dodajemy do potraw, oliwę, parmezan, czy prosciutto, mają swoje certyfikaty jakości DOP oraz IGP. To pozwala na wiarygodne odtworzenie włoskich przepisów i zadowolenie gości. Sami robimy makaron – tak naprawdę. Z włoskiej mąki, świeżych jaj i oliwy. A to jest rzadkość. Po wielu latach prowadzenia restauracji czujemy, że zapoczątkowaliśmy naprawdę dobrą kuchnię włoską w Polsce, która ma teraz wielu naśladowców i oby tak dalej! Trzymamy kciuki, bo warto coraz wyżej stawiać sobie poprzeczkę.

Sprzeciwiam się temu, aby kuchnia włoska w Polsce to był kotlet schabowy z kluseczkami. W naszym menu dania są 100% włoskie, bez kompromisów!

Pokazujemy serce tamtejszej kuchni i oferujemy coś więcej niż tylko jedzenie, to esencja Włoch na talerzu…

_MG_9961

Napisała pani wyjątkową książkę „Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej”. Czego możemy się z niej dowiedzieć?

Tak, „Buonissima!” jest wyjątkowa, bo pisana od serca, od pierwszych dni narodzin mojego synka Aleksa. To dzięki niemu powstało tych 343 strony pełne mojej wiedzy, doświadczenia i niezwykle prostych przepisów z moich ukochanych Włoch. Pisanie sprawiało mi ogromną przyjemność, bo tęskniąc za naszym Portobello, w domu spisywałam to, co uwielbiałam robić na co dzień. Zawarłam w książce podstawową wiedzę, np. jak zrobić zakupy, aby ugotować włoski makaron, albo zrobić wyjątkowy sos pomidorowy. Bo tak naprawdę, aby gotować trzeba mieć wiedzę na temat produktów i tego co można z nimi zrobić. Wtedy możemy śmiało przejść do kuchni i tworzyć włoskie dzieła kulinarne. W książce pokazuję 3 regiony – to jak się różnią i jak fantastyczną mają kuchnię, wspominam przepisy moich włoskich „nauczycieli”, pokazuję receptury, które przegotowałam chyba już tysiące razy w naszym Portobello i sprawdziłam na naszych gościach. To co najlepsze i wyjątkowe zawarłam w książce, aby każdy przepis był ciekawy i kuszący dla każdego, kto po nią sięgnie. Chcę, aby ta książka była brudna od mąki i tłusta od oliwy, czerwona od pomidorów i czekoladowa od czekolady! Gotujmy po włosku na co dzień! Róbmy makaron i uwalniajmy emocje w kuchni, tak jak robią to Włosi. Nie bez powodu rzucają garnkami i talerzami w kuchni! To również rodzaj terapii z natychmiastowym skutkiem „potłuczenia” złych emocji (śmiech).

Dlaczego kuchnia włoska według pani jest zmysłowa? I co jest w niej najcenniejsze?

Och! Kuchnia włoska kusi w każdym przepisie. Kiedy patrzę na zdjęcia z mojej książki, mam ochotę pobiec do kuchni i gotować, piec i czuć na nowo wszystkimi zmysłami. To lepsze niż terapia u psychologa. Lepienie pierożków ravioli czy zagniatanie ciasta kruchego to idealna terapia dotyku. Możemy uwolnić napięcia i emocje z całego dnia, i dzięki temu mocno zagnieść ciasto. Na koniec, efekt zrekompensuje nam intensywną pracę i przygotowania w kuchni. Zapach czosnku skwierczącego na oliwie, rozmarynu czy bazylii w bulgoczącym sosie pomidorowym, to niezastąpiona aromaterapia! Cały dom otulony włoskimi zapachami zaczyna mi przypominać, że jestem w Toskanii, świeci pięknie słońce, a ja gotuję dla mojej rodziny makaron z sosem pomidorowym. Zapach parmezanu, salami, prosciutto, to jak zapachy wina, każdy inny, wyjątkowy, głęboki i wciągający. Słyszeć jak naszym dzieciom smakuje przeżycie zadowolenia, które zawsze cieszy po trudnym dniu, gdzie nikt nas nie chciał wysłuchać – to bezcenne!

Zmysły szaleją, wibrują nad garnkami, mieszają się i pojawia się coś jeszcze – zmysł intuicji, który nas prowadzi przez życie, nawet w kuchni. To on kieruje nas ku dobrym wyborom, tutaj – zdrowemu jedzeniu, pełnemu świeżych warzyw, oliwy i mnóstwa ryb. Zachęcam, aby wczuć się tak w gotowanie choć raz, bo warto odczuwać życie wszystkimi zmysłami. Wówczas żyjemy z większym nasyceniem i zaspokajamy nie tylko głód…

_DSC0930

Co najbardziej panią pasjonuje?

Uwielbiam tworzyć, gotować, piec słodkości, pisać, dekorować talerze, salę. Wszystko co wiąże się z dotykiem jest dla mnie inspirujące i wciągające. Pasja do włoskiej kuchni naturalnie połączyła się z moją pracą. Po długim dniu czuję się zmęczona, ale i spełniona, i chętna nowych wyzwań, które stawiają przede mną kolejne dni.

Naturalnym torem pasja do Włoch i włoskiego stylu gotowania połączyła się u mnie z napisaniem książki, co jest niesamowicie podniecające! Na przykład – robienie zdjęć potrawom bywa wyczerpujące, ale potem kiedy ogląda się je na monitorze komputera, i widzimy wspaniały efekt – to daje ogromnego kopniaka motywacyjnego!

Wtedy wiem, że warto tworzyć i pokazywać coś wyjątkowego, pysznego, pięknego i kuszącego. Uwielbiam zagłębiać się we włoską kulturę i tamtejsze kulinaria. Zafascynowało mnie to i nie chce odpuścić. Pasja jest dla mnie jak adrenalina. Nie pozwala przestać, ale przez to życie jest ciekawsze, ma sens. Dla mnie – włoski sens.

Jakie są pani najbliższe plany?

Nie planuję. Życie jest tu i teraz. To, co sobie stawiam zawsze to cele, które są dla mnie drabiną. Ale czasami ta drabina nie ma końca (śmiech), ale może i dobrze, bo nie jest nudno. Umysł powinien pracować, bo wtedy zmieniamy świat, stajemy się wewnętrznie bogatsi i dajemy przykład innym i nie starzejemy się. Nie poddawajmy się, nie bójmy się wyzwań, dzięki nim stajemy się wyjątkowi!

Rozmawiała: Agnieszka Słodyczka
Fot. Prywatne archiwum

Related ItemsJustyna Czekaj-Grochowskakobieta sukcesuksiążkaPolecanesukces jest kobietąwywiad
Kobiety Biznesu
5 kwietnia 2017
Ela Makos

Related ItemsJustyna Czekaj-Grochowskakobieta sukcesuksiążkaPolecanesukces jest kobietąwywiad

More in Kobiety Biznesu

B01A1455 poziom fotograf

Agnieszka Owczarek-Cząstka: Wartości, wizja i wytrwałość

Michal Karas29 maja 2025
Read More
Lucyna Janik foto

Lucyna Janik dołączyła do projektu #SukcesJestKobietą

Michal Karas26 maja 2025
Read More
Alina poziom

Alina Szynaka: Motywuje mnie odpowiedzialność za rozwój firmy!

Michal Karas21 maja 2025
Read More
B01A9618 Joanna poziom1

Pokora i respekt kreują własną markę!

Michal Karas29 kwietnia 2025
Read More
BeataPotoczna poziom

Beata Potoczna w projekcie #SukcesJestKobietą

Michal Karas27 marca 2025
Read More
kampania3

Sukces zaczyna się od zdrowej pewności siebie!

Michal Karas21 lutego 2025
Read More
AgnieszkaKrol poziom

Agnieszka Król w projekcie „Sukces jest kobietą”!

Magda Dzik-Kordas25 stycznia 2025
Read More
B01A7234 poziomAnita

Anita Petryszyn-Dopierała: Zmieniam życie kobiet na lepsze!

Michal Karas21 stycznia 2025
Read More
Magdalena tabaka poziom

Magdalena Wiśniewska-Baran dołącza w projekcie Sukces jest kobietą!

Michal Karas20 stycznia 2025
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • ikona1234praca7
    Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce17 maja 2025
  • B01A9601 poziom
    Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    W praktyce8 maja 2025
  • kobieta sukcesu w biznesie
    Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    W praktyce8 maja 2025

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version