• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Nikola Graf: Innowacyjność to moje motto!
    • Joanna Tynor dołączyła do kampanii #KobietyWGrze!
    • Sylwia Jędrzejewska: Sztuka jest Kobietą
    • Monika Grzęda: Twardo stąpamy nawet po błocie!
    • Wioletta Flach: Woda to nasze życie!
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Czy branżę IT czeka kryzys?
    • Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • Emilia Bartosiewicz-Brożyna: Polki współpracują!
    • Przedsiębiorczynie współpracują!
    • Aleksandra Bacańska: „You don’t ask, you don’t get”
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • Polacy (nie) dbają o środowisko?
    • Jak rozpoznać depresję u nastolatka
    • Pandemia rozleniwiła naszą odporność
    • Fatalne skutki zażywania narkotyków
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Kiedy dojrzewanie zaczyna się za szybko
    • Problem nastoletniej przemocy w social mediach
    • Dawkuj dziecku urządzenia cyfrowe!
    • Lemon Resort Spa dołącza do SUKCES JEST KOBIETĄ!
    • Julia Fiedorczuk: Dom Oriona
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • B!WELL WOMEN: Konwent na rzecz rozwoju Kobiet!
    • Położna na medal o porodach domowych
    • Jak wygląda szkoła marzeń?
    • Szczyt pewności siebie w KLIFie
    • 20 urodziny Fundacji Mam Marzenie!
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Zdrowie

Znaczenie kolorów warzyw i owoców

Znaczenie kolorów warzyw i owoców
Kalina Samek
22 stycznia 2016

Warzywa i owoce wstępują w przeróżnych kolorach. Barwę nadają im naturalne barwniki, takie jak karotenoidy, chlorofil czy antocyjanozydy. Substancje te wykazują również silne działanie biologiczne. Po kolorze możemy wstępnie powiedzieć, jak dany owoc czy warzywo będzie oddziaływało na organizm

Owoce i warzywa przyjęło się dzielić na 5 grup kolorystycznych. Czerwone, żółte, białe, zielone i fioletowe. To oczywiście duże uproszczenie, kolorów jest więcej i czasem trudno o jednoznaczne zakwalifikowanie do określonej grupy. Jednak ten podstawowy podział może okazać się niezwykle przydatną i praktyczną wskazówką podczas komponowania posiłków. Należy podkreślić, że do pełni zdrowia, niezbędna jest cała paleta barw, a nie jeden, określony kolor.

Kolor czerwony
Owoce i warzywa o tym kolorze zawierają głownie likopen oraz antocyjany i potas. Są silnymi przeciwutleniaczami, opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko nowotworów. Kolor czerwony kojarzy się z sercem i krwią. W tym przypadku bardzo trafnie – owoce i warzywa z tej grupy wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają pracę serca.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: pomidora, buraki, czerwoną paprykę, arbuza, truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, różowego grapefruita, granaty.

Kolor zielony
W tym przypadku barwa jest zasługą chlorofilu. W owocach i warzywach zielonych znajdziemy sporo witaminy C. Działają odtruwająco i usuwają toksyny z organizmu. Podnoszą odporność, wspierają pracę wątroby i poprawiają stan cery. Z uwagi na działanie antyoksydacyjne zmniejszają ryzyko nowotworów. Duża zawartość kwasu foliowego sprawia, że polecane są kobietom w ciąży. Zwykle są bardzo niskokaloryczne, w świetnej większości przypadków można spożywać je w dowolnych ilościach, bez obaw o dodatkowe kilogramy!
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: sałatę, szczypiorek, szpinak, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, pietruszkę, kiwi.

Kolor biały
To bogactwo flawonoidów, często w połączeniu z dużą zawartością siarki. To sprawia, że smak owoców i warzyw o tym kolorze nie wszystkim odpowiada. Są jednak naturalnymi antybiotykami, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Poprawiają stan włosów, skóry i paznokci. Polecane są szczególnie w okresie przeziębień i zachorowań na grypę, oraz przy obniżonej odporności. Dodatkowo znakomicie obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: czosnek, cebulę, kalafior, cykorię, pora.

Kolor żółty
Żółte warzywa i owoce zawierają karotenoidy, które tworzą witaminę A. Mogą charakteryzować się kolorem od żółtego do pomarańczowego. Chronią przed promieniowaniem UV, co jest szczególnie istotne w okresie letnim. Wspomagają pracę układu krwionośnego i narządu wzroku. Spożycie owoców i warzyw w tym kolorze jest polecane szczególnie osobom z nałogiem tytoniowym.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: marchew, dynię, mango, cytrusy, brzoskwinię.

Kolor fioletowy
W tym przypadku intensywna barwa jest zasługą antocyjanozydów. Są jednymi z najsilniejszych antyutleniaczy. Działają odmładzająco, wspierają funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych. Polecane są szczególnie osobom w podeszłym wieku i narażonym na stres.
Do tej grupy zaliczamy przede wszystkim: bakłażana, śliwki, czarną porzeczkę, ciemne winogrona, borówki, jagody, aronię, żurawinę (ta ostatnia, mimo czerwonego koloru, zaliczana jest do grupy fioletowych).

Jacek Bilczyński

Related ItemsJacek Bilczyńskikolory warzyw i owocówwarzywazdrowiezdrowie kobiet
Zdrowie
22 stycznia 2016
Kalina Samek

Zafascynowana mediami kobiecymi, w naszym portalu zawiaduje działem „ZDROWIE”.

Related ItemsJacek Bilczyńskikolory warzyw i owocówwarzywazdrowiezdrowie kobiet

More in Zdrowie

Słabe narkotyki? Nie istnieją!

Ela Prochowicz8 czerwca 2023
Read More

Polacy (nie) dbają o środowisko?

Michal Karas5 czerwca 2023
Read More

Jak rozpoznać depresję u nastolatka

Karol Pisarski5 czerwca 2023
Read More

Pandemia rozleniwiła naszą odporność

Magda Dzik-Kordas1 czerwca 2023
Read More

Fatalne skutki zażywania narkotyków

Dagna.Starowieyska26 maja 2023
Read More

Leki, które mogą szkodzić embrionowi i płodowi

Ela Prochowicz25 maja 2023
Read More

Higiena, zdrowie i bezpieczeństwo nad wodą

Kalina Samek23 maja 2023
Read More

Mięśnie to klucz do zdrowia

Sylwia Cukierska16 maja 2023
Read More

Nieporadna reanimacja lepsza niż żadna

Edyta Nowicka11 maja 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Czy branżę IT czeka kryzys?
    W praktyce5 czerwca 2023
  • Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce27 maja 2023
  • Emilia Bartosiewicz-Brożyna: Polki współpracują!
    W praktyce18 maja 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT