• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • Czego spodziewać się w światowej gospodarce
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?
    • Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?
    • Jak żyć lepiej, będąc singlem?
    • Dla samotnych seniorów „nadzieja” to drugi człowiek
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Jedz kamczatkę przez cały rok
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • A ty znasz swoje prawa konsumenta?
    • Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Zdrowie

Zamienniki cukru: używać czy nie?

Zamienniki cukru: używać czy nie?
Kalina Samek
20 sierpnia 2015

Sztuczne substancje słodzące można obecnie znaleźć w niezliczonej ilości produktów spożywczych, od napojów, przez desery, na produktach typu instant kończąc. Mają być dobrą, bezkaloryczną alternatywą dla tradycyjnego cukru, często polecane są diabetykom jako substytut sacharozy, gdyż nie wpływają na glikemię. Czy jednak te kontrowersyjne substancje są zdrowe i czy mogą przyczyniać się do przyrostu wagi?

Aspartam i Acesulfam-K
To chyba dwie najpopularniejsze, sztuczne substancje słodzące, które budzą wiele społecznych kontrowersji. Co można powiedzieć o nich zupełnie „na chłodno”? Zacznijmy od aspartamu (E951) – jest najlepiej przebadaną substancją tego typu, jest ponad 200 razy słodszy od sacharozy, w organizmie rozkładany jest to metanolu, fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Najistotniejsze z punktu widzenia zdrowotnego, są dwa pierwsze związki. Pierwszy ulega przemianom do toksycznego formaldehydu, a drugi może być niebezpieczny dla osób cierpiących na fenyloketonurię. Jednak badania są zgodne w tej materii, nawet przy dużym spożyciu, stężenie tych substancji nie wzrasta specjalnie. Co ciekawe, jeśli chodzi o formaldehyd, to więcej tego związku powstaje z pektyn znajdujących się w pomidorach czy pomarańczach niż z aspartamu (biorąc pod uwagę nawet wysokie spożycie). Praktycznie nie dostarcza kalorii i nie wpływa na glikemię, bezpośrednio nie przyczynia się do przyrostu masy ciała. Istnieją doniesienia, że może powodować zmniejszenie wrażliwości insulinowej, jednak badania potwierdzają wystąpienie takiego zjawiska jedynie u szczurów, a nie u ludzi. Z całą pewnością nie należy go ogrzewać (nie nadaje się więc do wypieków), jest stabilny do temperatury około 30 stopni Celsjusza. Nie ma dowodów, że substancja ta w jakikolwiek sposób przyczynia się do występowania nowotworów czy innego, toksycznego wpływu na organizm.

Oficjalne stanowisko EFSA mówi, że aspartam jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia w dawce do 40 mg/kg/dzień, co jest niezwykle dużą, praktycznie nieosiągalną dawką.
Niby wygląda to kolorowo, są jednak również pewne ciemne strony. Istnieje wiele niejasności wokół licznych badań (np. powiązania niektórych naukowców z koncernami spożywczymi). Nieliczne badania donoszą o wzroście apetytu na słodkie po spożyciu aspartamu, co w konsekwencji może prowadzić do podjadania i wzrostu masy ciała. Takie zjawisko notowano w kilku niezależnych, długoterminowych opracowaniach, na dużej grupie ludzi (kilkadziesiąt tysięcy).

Acesulfam-K (E950) jest substancją znacznie bardziej stabilną, można poddawać go obróbce cieplnej, a organizm w 99% wydala go w postaci niezmienionej, tu po raz kolejny Komitet JECFA uznał ten związek za bezpieczny dla zdrowia w dawce do 15 mg/kg/dzień.

Popularność tych substancji stale rośnie, występują w bezkalorycznych napojach, są dodawane do wypieków cukierniczych, słodyczy, a nawet zup typu instant. Obecnie sięgają po nie nie tylko diabetycy, ale również osoby będące na diecie, a nawet dzieci. W świetle oficjalnych badań substancje te nie stanowią zagrożenia, jednak liczne kontrowersje wokół owych opracowań wciąż budzą niepokój. Analizując fakty na zimno z pewnością nie można powiedzieć, że są niezdrowe, z drugiej strony, nie można też powiedzieć, że są zdrowe. Wprost nie wpływają na zmianę masy ciała, jednak istnieją przypuszczenia, potwierdzone nielicznymi badaniami, że zwiększony apetyt na słodkie produkty po ich spożyciu może przyczyniać się do powstawania otyłości. Jeśli dodać do tego wiele niejasności i kontrowersji wokół naukowych publikacji, nasuwa się dość oczywista odpowiedź. Lepiej dmuchać na zimne i nie nadużywać tego rodzaju substancji.

Słodka alternatywa
Tu nasuwa się kolejne pytanie, czy istnieje w takim razie inna alternatywa dla cukru? Do niedawna polecano fruktozę, z uwagi na to, że nie wpływa znacząco na poziom insuliny. Obecnie jednak wiadomo, że fruktoza wcale nie jest dobrą alternatywą, jest równie kaloryczna, co tradycyjny cukier, a, co więcej, jej metabolizm jest dość złożony, może omijać pewne etapy glikolizy i „zalewając” szlaki metaboliczne przyczyniać się do odkładania tkanki tłuszczowej, nawet w sytuacjach, gdy organizm ma duże zapotrzebowanie na energię. Co więcej to zjawisko może przyczyniać się również do niekorzystnych zmian lipidogramu krwi. Kolejna popularna alternatywa to cukier brązowy, to jednak znów nietrafione rozwiązanie. Od tradycyjnego, białego, różni się prawie wyłącznie kolorem, niekorzystny wpływ na organizm jest identyczny, jak w przypadku białego brata. Warto więc nie dać się oszukać producentom i omijać go z daleka.

Rozwiązaniem mogą okazać się naturalne substancje słodzące, w Polsce najpopularniejsze są stewia oraz ksylitol. Ksylitol jest cukrem alkoholowym, wprawdzie zawiera kalorie, ale jest ich około 40 % mniej niż w typowej sacharozie. Dużym atutem jest również bardzo niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie przyczynia się do gwałtownych zmian glikemii. Jednak wciąż ma pewien nieznaczny wpływ na poziom insuliny i poziom cukru we krwi. Zwykle pozyskiwany jest z brzozy, a jego dużą zaletą jest smak, dość podobny do tradycyjnego cukru. Z powodzeniem można poddawać go również obróbce termicznej.

Stewia to kolejna zdrowa alternatywa dla cukru, pozyskiwana jest z rośliny o tej samej nazwie, praktycznie nie zawiera kalorii, podobnie jak ksylitol można poddawać ją obróbce cieplnej i, podobnie jak ksylitom, wykazuje pewne działanie pro-zdrowotne. Jest przyzwoitym antyoksydantem, sprzyja likwidowaniu płytki nazębnej. Występuje w wielu odmianach, od tabletek, przez płyn, proszek, na liściach kończąc. Przy wyborze odpowiedniego produktu należy zawsze sprawdzić dokładnie skład, często bowiem producenci dodają inne substancje, które sprawiają, że znacznie podnosi się kaloryczność finalnego produktu. Dla wielu osób stewia ma jednak pewną dość poważną wadę, mianowicie smak, jest on daleki od tradycyjnego cukru i dla wielu osób zwyczajnie nieakceptowalny. Tu warto jednak pamiętać, że smak stewii zależy od zawartości, a właściwie wzajemnych proporcji między poszczególnymi stewiozydami, tak więc różne produkty mogą oferować różne walory smakowe.

 

Jacek Bilczyński

Related ItemscukierPolecanesłodzikisubstancje słodzącezdrowiezdrowie kobiet
Zdrowie
20 sierpnia 2015
Kalina Samek

Zafascynowana mediami kobiecymi, w naszym portalu zawiaduje działem „ZDROWIE”.

Related ItemscukierPolecanesłodzikisubstancje słodzącezdrowiezdrowie kobiet

More in Zdrowie

Owocny dzień zacznij od śniadania

Karolina Nowakowska22 marca 2023
Read More

Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?

Magda Nowak20 marca 2023
Read More

Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu

Sylwia Cukierska17 marca 2023
Read More

Zdrowe, bo mrożone

Kalina Samek9 marca 2023
Read More

Tabletka „dzień po” a okres – czy może się przesunąć?

Magda Nowak7 marca 2023
Read More

CHAD: kiedy dobry nastrój jest chorobą

Karolina Nowakowska7 marca 2023
Read More

Co trzeba wiedzieć o metalach ciężkich

Magda Nowak3 marca 2023
Read More

Selen, cynk i inne. O czym świadczy ich poziom w organizmie

Zofia Kicińska1 marca 2023
Read More

Rzucaj palenie stopniowo. Dlaczego?

Magda Nowak16 lutego 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023
  • Polki przepracowane i pragnące zmian
    W praktyce13 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT