• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Edyta Młynarczyk: Stawać się lepszym każdego dnia!
    • Beata Nadzieja-Szpila: Zawsze patrzę na dobro ludzi!
    • Agnieszka Owczarek: #JestemWystarczająca!
    • Beata Nadzieja-Szpila: Nigdy nie wolno tracić wiary w siebie!
    • Justyna Kalbarczyk dołącza do projektu #SukcesJestKobietą
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak budować gminę z sercem: Maria Kłosiewicz o pracy i pasji
    • Małgorzata Małuch odznaczona honorowo za Zasługi dla Ochrony Środowiska i Klimatu!
    • Księgowy ma być empatycznym doradcą?
    • Zdrowa dieta to również zdrowy mózg
    • Perfekcjonizm: Zgubne skutki wygórowanych standardów
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Kampania edukacyjna „Poranek Po”
    • Kobiece nowotwory: bomba tykająca w genach
    • Przerwy w zdrowych nawykach żywieniowych
    • Grupa krwi ma wpływ na otyłość?
    • Bielizna damska: elegancja i komfort, które budują pewność siebie każdego dnia
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Niebezpieczny smartfon, zagrożenie dla dzieci
    • Niebezpieczne ekrany telefonów
    • Jedz wolniej, to zdecydowanie sprzyja zdrowiu
    • Retinol: złoty standard pielęgnacji skóry przez cały rok
    • Czy żywienie wpływa na ryzyko lęków i depresji?
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Fentanyl: kolejna fala kryzysu uzależnień
    • Kontrolowane granie jako część terapii
    • Jan Frycz z wyjątkowym apelem do prezydenta
    • Słońce może powodować kichanie
    • Kombucha może być źródłem fluoru w diecie
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Ciekawostki

Rządzą nami jelita?

Rządzą nami jelita?
Zofia Kicińska
20 kwietnia 2019

Bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym nie tylko sterują procesami przemiany materii, ale i wpływają na nasze zachowanie. Ich niewłaściwe proporcje mogą przyczyniać się też do depresji czy zaburzeń snu.

Jeszcze do niedawna o bakteriach zasiedlających jelita mówiło się prawie wyłącznie w kontekście kuracji antybiotykowych. Było jasne, że o odpowiednią mikrobiotę (dawniej drobnoustroje żyjące w przewodzie pokarmowym określano mianem „flory bakteryjnej”) lepiej jest dbać, bo w przeciwnym razie grozi nam biegunka czy zaburzenia trawienia. Dlatego po chorobie lekarze zalecali przyjmowanie jogurtu, innych produktów fermentowanych lub probiotyków – wyselekcjonowanych kultur bakterii czy drożdży o udokumentowanym pozytywnym wpływie na zdrowie.

Najnowsze badania pokazują jednak, że rola drobnoustrojów jelitowych nie ogranicza się jedynie do wspierania funkcjonowania układu pokarmowego. Zakończony niedawno europejski projekt badawczy „MyNewGut” (czyli „Moje nowe jelita”), w którym brało udział 30 instytucji z 15 krajów dowodzi, że odpowiednia mikrobiota to potężny oręż w walce z wieloma chorobami, a podając pacjentowi konkretne szczepy można leczyć nawet otyłość, depresję i zaburzenia odżywiania.

Jak odbudować i utrzymać prawidłową mikrobiotę

Naukowcy uczestniczący w projekcie ustalili, że u zdrowych ludzi bytuje szczep bakterii Bacteroides uniformis CECT 7771, który zapobiega zaburzeniom metabolicznym (obniża poziom trójglicerydów we krwi, zmniejsza nietolerancję glukozy, ogranicza przyrost masy ciała). Redukuje również stan zapalny w organizmie. Na to, jak byli karmieni w niemowlęctwie, dorośli nie mają już wpływu, ale zaobserwowano, że ten rodzaj bakterii łatwiej zasiedla jelita niemowląt karmionych piersią, a nie sztucznymi mieszankami.
Spożywanie zbyt dużej ilości białka sprawia, że w jelicie grubym powstają szkodliwe metabolity (produkty przemiany materii) powiązane z nieswoistymi zapaleniami jelit, rakiem jelita grubego czy chorobami nerek. Oznacza to, że dieta wysokobiałkowa, choć w krótkim okresie czasu przynosi znakomite efekty odchudzające, na dłuższą metę może zwiększać ryzyko wspomnianych powyżej chorób.

Dieta bogata w tłuszcze nasycone powoduje z kolei mniejsze zróżnicowania mikrobioty (obserwuje się mniej szczepów bakterii) oraz generalnie zmniejszenie ilości drobnoustrojów. Małe zróżnicowanie wiąże się zaś z rozwojem procesów zapalnych w organizmie oraz zwiększonym ryzykiem nadwagi. Zróżnicowanie to można zwiększyć za pomocą odpowiedniej diety bogatej w fermentowane produkty mleczne, nasiona i produkty pełnoziarniste.
Dieta bogata w tłuszcze wpływa na zachowanie i wywołuje objawy podobne do depresji. Objawy te może redukować szczep bakterii jelitowych Bifidobacterium pseudocatenulatum CECT 7765 spotykany u niektórych osób. Z kolei szczep Bifidobacterium longum 1714, zwiększa odporność na stres i poprawia funkcje poznawcze.
Tzw. dieta śródziemnomorska, bogata w oliwę z oliwek, ryby i warzywa, sprawia, że ludzie są szczęśliwsi, zwiększa ich odporność na depresję.
Warto jeść błonnik – te nietrawione przez człowieka włókna roślinne są idealną pożywką dla bakterii jelitowych. Na skutek fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acids SCFA). Substancje te odpowiadają za regulację metabolizmu glukozy i uczucie sytości, zmniejszają stan zapalny w komórkach nerwowych, niwelują stres i nastroje depresyjne.

Badania ujawniły również nowy nieznany wcześniej mechanizm, za pomocą którego bakterie jelitowe mogą wpływać na nasz metabolizm. Okazuje się, że mikroby te są odpowiedzialne za produkcję inhibitorów dipeptydylopeptydazy 4. Są to substancje wykorzystywane w medycynie, które regulują apetyt i poziom cukru we krwi.

Pod względem mikrobioty poszczególni ludzie mogą bardzo różnić się od siebie.

Za pomocą odpowiedniej diety można jednak modyfikować jej skład. Np. wprowadzając do posiłków produkty pełnoziarniste przyczyniamy się do większego zróżnicowania szczepów bakterii.

Interwencje polegające na modyfikacji diety mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych, od zmniejszenia ryzyka nadwagi czy cukrzycy po prewencję depresji.
Bakterie na receptę?

Dzięki projektowi MyNewGut wiadomo, że istnieją określone szczepy bakterii będące bardziej skuteczne w zapobieganiu pewnym schorzeniom niż inne, co być może da się wykorzystać w produkcji nowych probiotyków o właściwościach leczniczych.

– Osiągnęliśmy znaczący postęp w zrozumieniu sprawczej roli flory jelitowej oraz jej powiązaniach z dietą i stylem życia w kwestiach zdrowotnych. Dane i produkty opracowane w trakcie trwania projektu przyniosły innowacyjne rozwiązania i mogą zainspirować przemysł do rozwoju w tym obszarze. Wspierają również rekomendacje związane z promocją zdrowego stylu życia – mówi koordynator projektu prof. Yolanda Sanz z hiszpańskiego Instituto de Agroquímica y Tecnología de alimentos.

Warto pamiętać, że najbezpieczniejszą formą przyjmowania probiotyków jest odpowiednia dieta. Jak wykazała kontrola Najwyższej Izby Kontroli sprzed dwóch lat, znaczna część probiotyków w postaci kapsułek czy innych form (wylosowanych do sprawdzenia spośród tysięcy suplementów diety dostępnych na rynku) nie spełniała norm deklarowanych przez producenta. W razie wątpliwości zawsze najlepiej poradzić się lekarza.

Anna Piotrowska, zdrowie.pap.pl

Źródło: www.mynewgut.eu

Related Itemsbakterie jelitoweflora bakteryjnafunkcjonowanie jelitjelitaPolecaneprawidłowe funkcjonowanie jelit
Ciekawostki
20 kwietnia 2019
Zofia Kicińska

Wieloletnia dziennikarka mediów lifestyle’owych, zafascynowana nowościami w świecie kosmetyków, mody oraz design.

Related Itemsbakterie jelitoweflora bakteryjnafunkcjonowanie jelitjelitaPolecaneprawidłowe funkcjonowanie jelit

More in Ciekawostki

Kontrolowane granie jako część terapii

Sylwia Cukierska14 listopada 2025
Read More

Słońce może powodować kichanie

Julia Nieznalska5 listopada 2025
Read More

Kombucha może być źródłem fluoru w diecie

Karol Pisarski1 listopada 2025
Read More

Czy kasza to rzeczywiście samo zdrowie?

Karol Pisarski31 października 2025
Read More

Roślinożercy kontra wszystkożercy

Sylwia Cukierska25 października 2025
Read More

Tai Chi to chiński sposób na zdrowie

Edyta Nowicka21 października 2025
Read More

Nowoczesne terapie rewolucjonizują myślenie o cukrzycy

Magda Nowak10 października 2025
Read More

Co może oznaczać ból żeber przy dotyku?

Zofia Kicińska8 października 2025
Read More

Naturalne procesy regeneracji lasów

Dagna.Starowieyska25 września 2025
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak budować gminę z sercem: Maria Kłosiewicz o pracy i pasji
    W praktyce7 listopada 2025
  • Małgorzata Małuch odznaczona honorowo za Zasługi dla Ochrony Środowiska i Klimatu!
    W praktyce31 października 2025
  • Księgowy ma być empatycznym doradcą?
    W praktyce30 października 2025

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version