• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Nikola Graf: Innowacyjność to moje motto!
    • Joanna Tynor dołączyła do kampanii #KobietyWGrze!
    • Sylwia Jędrzejewska: Sztuka jest Kobietą
    • Monika Grzęda: Twardo stąpamy nawet po błocie!
    • Wioletta Flach: Woda to nasze życie!
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Czy branżę IT czeka kryzys?
    • Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • Emilia Bartosiewicz-Brożyna: Polki współpracują!
    • Przedsiębiorczynie współpracują!
    • Aleksandra Bacańska: „You don’t ask, you don’t get”
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • Polacy (nie) dbają o środowisko?
    • Jak rozpoznać depresję u nastolatka
    • Pandemia rozleniwiła naszą odporność
    • Fatalne skutki zażywania narkotyków
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Legendy Mazur: Jak zwierzaki znalazły Mortęgi
    • Kiedy dojrzewanie zaczyna się za szybko
    • Problem nastoletniej przemocy w social mediach
    • Dawkuj dziecku urządzenia cyfrowe!
    • Lemon Resort Spa dołącza do SUKCES JEST KOBIETĄ!
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • B!WELL WOMEN: Konwent na rzecz rozwoju Kobiet!
    • Położna na medal o porodach domowych
    • Jak wygląda szkoła marzeń?
    • Szczyt pewności siebie w KLIFie
    • 20 urodziny Fundacji Mam Marzenie!
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Zdrowie

Owocny dzień zacznij od śniadania

Owocny dzień zacznij od śniadania
Karolina Nowakowska
22 marca 2023

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Dzięki niemu zyskujemy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości, łatwiej się uczymy i koncentrujemy na zadaniach. Owocny dzień warto zacząć owocowym śniadaniem. A trwa przecież sezon na polskie superowoce – borówki, maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki, niebawem zbiory rokitnika, aronii i minikiwi.

Osoby, które jedzą dobre śniadania, rzadziej mają np. nadwagę. Dlaczego? Pełnowartościowy posiłek zjedzony rano pomaga budować dobre nawyki żywieniowe w kolejnych porach dnia. Bez podjadania, bez słonych bądź słodkich przekąsek.

Tymczasem wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” nie pozostawiają wątpliwości – aż 46 proc. respondentów zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego jedzenia śniadań, a 16 proc. nie spożywa w ogóle drugiego śniadania.

Tymczasem dieta uboga w składniki odżywcze może doprowadzić do  osłabienia odporności, a w efekcie do wielu chorób.

Ankietowe badanie zostało przeprowadzone wśród 1055 pracujących osób w wieku 18-65 lat na zlecenie firmy Dailyfruits.

Wykazało, że dieta jedynie 24 proc. osób badanych była zdrowa w stopniu umiarkowanym. Żaden badany nie osiągnął wysokiego stopnia jakości diety! Spośród 62 proc. osób przekonanych, że zdrowo się odżywiają, tylko 31 proc. miało dietę zdrową w stopniu umiarkowanym. Aż 41 proc. ankietowanych pracowników przyznało, że nie zjada codziennie warzyw, a 46 proc. pracowników – że nie zjada codziennie owoców. A te przecież powinny być znaleźć się na naszym talerzu codziennie. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę naszej diety!

To dlatego, że dostarczają większość witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Zmniejszają stres oksydacyjny, sycą i, co tak ważne latem, nawadniają nasz organizm. Są najlepszym źródłem błonnika.

Badanie pokazało, że ponad 50 proc. respondentów nie wypija dostatecznej ilości płynów. Kiedy chce nam się pić, jesteśmy już odwodnieni na poziomie nawet 2-procentowym, a wystarczy ok. 0,5-procentowe odwodnienie, by pojawiły się zaburzenia koncentracji i rozkojarzenie. Zwłaszcza osoby starsze piją mało, w dodatku często pragnienie mylą z głodem i zamiast pić, jedzą. Odwodnienie rośnie i pogłębia spadek aktywności mózgu.

Śniadanie pół godziny po przebudzeniu

Osoby, które odpowiednio wcześnie po przebudzeniu zaczęły odżywiać komórki własnego ciała, są o wiele produktywniejsze niż te, które śniadań nie jedzą. Dlatego pierwszy posiłek powinien być spożywany nie później niż pół godziny po pobudce. Gdy przegapimy ten czas, przejadamy się kolejnymi posiłkami lub w sposób niekontrolowany sięgamy po przekąski. To może doprowadzić do spożycia średnio ok. 300 kcal więcej niż gdyby śniadanie było zjedzone na czas!

Właśnie dzięki pierwszemu posiłkowi zyskujemy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości. Dobrze skomponowane śniadanie gwarantuje, że w ciągu dnia jemy mniej i zdrowiej. Ba, łatwiej przychodzi nam nauka i odtwarzanie przyswojonych informacji. Powinniśmy jeść co 3-4 godziny, 3-5 posiłków w ciągu dnia. Wówczas nie dochodzi do gwałtownych spadków poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie – nie mamy zaburzeń koncentracji w pracy, nie jesteśmy ospali czy rozdrażnieni.

Zdrowe odżywianie zapobiega otyłości, miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy typu 2 oraz innym chorobom cywilizacyjnym.

Czempiony wśród owoców

W kategorii „zapobieganie chorobom” wśród owoców niewątpliwie czempionami są owoce jagodowe. Naukowcy z Harvard Medical School zapewniają, że jagody odgrywają dużą rolę w ochronie przed rozwojem niektórych nowotworów i chorób jelit. Jest to możliwe za sprawą występujących w nich w dużych ilościach składników przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Owoce jagodowe, te skarby z polskich pól, mają korzystne działanie na mózg i procesy poznawcze, a także na narząd wzroku czy też na kondycję skóry. Badania naukowe przekonują, że regularne jedzenie owoców jagodowych wpływa korzystnie również na płodność i odporność.

– Regularne spożywanie antocyjanów owoców jagodowych, jako „tarcza” w walce z wirusami, powinno sprzyjać hamowaniu zakaźności wirusów poprzez zmniejszenie propagacji i patogenności SARS-CoV-2 – mówi Joanna Jagła z laboratorium mikrorozmnażania i hodowli truskawek, Niwa Brzezna.

Dietetycy i lekarze, zarówno polscy, jak i zagraniczni eksperci ds. żywienia z wielu renomowanych ośrodków naukowych, klinicznych i edukacyjnych rekomendują wartościowe odżywianie i stałą – codziennie, w każdym posiłku – obecność owoców, czy szerzej, stosowanie diety z przewagą produktów roślinnych (plant-based diet).

Jak najczęściej, a najlepiej codziennie, sięgajmy więc po owoce jagodowe, zgodnie z kalendarzem ich dojrzewania. A ponieważ przyjęło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, uwzględnijmy w nim właśnie jagody: surowe, w koktajlach, jako dodatek do jogurtu czy twarogu, w smoothie, przetworach, naleśnikach i jako „przegryzka” w trakcie posiłku. Najlepiej do stołu siadajmy z bliskimi. Z badań wynika, że śniadanie z rodziną sprzyja większemu spożyciu warzyw i owoców.

Fot. Materiały prasowe partnera

Spożycie warzyw i owoców w badaniach

Narodowe badania konsumpcji owoców i warzyw 2020-2022 przeprowadzone przez Kantar Public pokazały, że:

  • 98 proc. Polaków uważa, że owoce są zdrowe i że są najlepszym „źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów”. 64 proc. uważa, że jedzenie owoców jagodowych w największym stopniu zwiększa odporność
  • 79 proc. Polaków deklaruje, że je warzywa i owoce na śniadanie.
  • 38 proc. Polaków chciałoby zmienić swoją dietę i jeść jeszcze więcej owoców. Jest to najwyższy wynik wśród wielu badanych przez Kantar kategorii produktów.
  • 58 proc. Polaków zwraca uwagę na wzmocnienie odporności poprzez właściwą dietę, czyli zauważa, że jakość posiłków wpływa na jakość naszego zdrowia i odporność.
  • 16 proc. wpływem diety na zdrowie zainteresowało się w związku z pandemią.

Beata Igielska, zdrowie.pap.pl

Related Itemsdobry dzieńpoczątek dniaśniadaniezdrowa dietażywienie
Zdrowie
22 marca 2023
Karolina Nowakowska

Wolontariuszka, dziennikarka, społeczniczka. Zafascynowana podróżami i ludźmi, którzy zawsze mają ciekawą historię do opowiedzenia.

Related Itemsdobry dzieńpoczątek dniaśniadaniezdrowa dietażywienie

More in Zdrowie

Słabe narkotyki? Nie istnieją!

Ela Prochowicz8 czerwca 2023
Read More

Polacy (nie) dbają o środowisko?

Michal Karas5 czerwca 2023
Read More

Jak rozpoznać depresję u nastolatka

Karol Pisarski5 czerwca 2023
Read More

Pandemia rozleniwiła naszą odporność

Magda Dzik-Kordas1 czerwca 2023
Read More

Fatalne skutki zażywania narkotyków

Dagna.Starowieyska26 maja 2023
Read More

Leki, które mogą szkodzić embrionowi i płodowi

Ela Prochowicz25 maja 2023
Read More

Higiena, zdrowie i bezpieczeństwo nad wodą

Kalina Samek23 maja 2023
Read More

Mięśnie to klucz do zdrowia

Sylwia Cukierska16 maja 2023
Read More

Nieporadna reanimacja lepsza niż żadna

Edyta Nowicka11 maja 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Czy branżę IT czeka kryzys?
    W praktyce5 czerwca 2023
  • Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce27 maja 2023
  • Emilia Bartosiewicz-Brożyna: Polki współpracują!
    W praktyce18 maja 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT