• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • B01A1455 poziom fotograf
      Agnieszka Owczarek-Cząstka: Wartości, wizja i wytrwałość
    • Lucyna Janik foto
      Lucyna Janik dołączyła do projektu #SukcesJestKobietą
    • Alina poziom
      Alina Szynaka: Motywuje mnie odpowiedzialność za rozwój firmy!
    • B01A9618 Joanna poziom1
      Pokora i respekt kreują własną markę!
    • BeataPotoczna poziom
      Beata Potoczna w projekcie #SukcesJestKobietą
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • sztuczna inteligencja 1
      Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    • ikona1234praca7
      Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • B01A9601 poziom
      Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    • kobieta sukcesu w biznesie
      Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    • ciaza
      Ciąża i macierzyństwo a działalność gospodarcza
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • nogi wakacje
      Udar czy osłabienie cieplne? Poznaj objawy
    • ludzieikonynowe123
      Rady na problemy seniorów ze snem
    • zdrowie cukier ikona 123nowe
      Nie masz cukrzycy? A może o niej nie wiesz?
    • nastolatka
      Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • kobieta 001
      Jak rozpoznać depresję u nastolatka
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Pustynia Wielkiego Jeziora Słonego3
      Zdrowie seniorów zagrożone przez kryzys klimatyczny
    • Przypadkiem poziom3
      Jak przypadkowe odkrycia zmieniły świat?
    • Depositphotos 24644669 original
      Boli, więc żyjesz? Tak nie musi być!
    • ikona1234praca komputer
      Pole elektromagnetyczne bez wpływu na samopoczucie
    • 4otwarte klatki
      Do tego gangu dołączysz z czystym sumieniem
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • dzieciulicyikonynowe123
      Na świecie żyje 110 milionów uchodźców
    • klotnia123
      Kłótnie w związku: o tym, co ważne i niedostrzeżone
    • zdrowie po 40
      Ile kosztują programy prozdrowotne?
    • wilno
      W Wilnie chłodnik doczekał się własnej parady
    • koloryowocow ikona
      Cytrusy i leki to złe połączenie
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Ciekawostki

Kawa parzona na zimno czy na gorąco?

Kawa parzona na zimno czy na gorąco?
Kalina Samek
3 listopada 2020

Zawartość prozdrowotnych przeciwutleniaczy w kawie „parzonej” na zimo, czyli tzw. cold brew, może się znacznie różnić się od naparu przygotowanego w sposób tradycyjny – na gorąco – informują naukowcy.

Poinformowali o tym na stornie internetowej American Chemical Society.

Cold brew to niezwykle modny w ostatnim czasie sposób przyrządzania kawy. Napój przygotowuje się bez użycia gorącej wody. Zmielone ziarna zalewa się zimną wodą, pozostawia na 8-10 godzin (czasami nawet na całą dobę) w lodówce, a następnie przesącza przez filtr. Podążające za trendami kawiarnie podkreślają, że uzyskany tą metodą napar ma delikatniejszy, a zarazem pełniejszy smak.

I choć cold brew jest najgorętszym trendem ostatnich lat, to bardzo niewiele wiadomo na temat tego, jak proces ten zmienia właściwości chemiczne napoju. Naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona (USA) postanowili to zmienić.

Porównywali właściwości naparów przyrządzanych w różnych temperaturach i z różnie palonych ziaren. Interesowała ich kwasowość oraz zawartość przeciwutleniaczy i innych naturalnych związków chemicznych.

Okazało się, że w przypadku jaśniej palonych ziaren zawartość kofeiny i przeciwutleniaczy była bardzo podobna w napoju parzonym na gorąco i robionym na zimno. Jednak w przypadku ziaren palonych ciemniej pojawiły się znaczne różnice. „Parzenie na gorąco wydobywa ze zmielonych ziaren więcej przeciwutleniaczy niż zimny napar, a różnica ta wzrasta wraz ze stopniem prażenia ziaren” – wyjaśnia dr Niny Z. Rao, jedna z autorek badania.

Jak dodaje, gorący napar z kawy ciemno palonej jest więc potencjalnie nieco zdrowszy. Poza przeciwutleniaczami zawiera również więcej niektórych rodzajów kwasów i stałych związków rozpuszczonych. Wartość pH w obu metodach przyrządzania napoju była zbliżona. Oba napary stawały się też mniej kwaśne wraz ze wzrostem temperatury palenia ziaren.

„Moja rada dla konsumentów zawsze była taka, aby pili to, co lubią – podsumowuje dr Rao. – Jednak, jeśli chce się przygotować napój kawowy z jak najlepszymi parametrami kwasowości i przeciwutleniania, to należy zwrócić uwagę na sposób palenia ziaren. Kiedy chcemy uzyskać napój o niskiej kwasowości, użyjmy ziaren ciemniej palonych. Ale pamiętajmy, że różnica zawartość przeciwutleniaczy w kawie parzonej na gorąco i na zimno jest znacznie większa właśnie w przypadku ciemniejszego palenia”. (PAP)

kap/ zan/, PAP Nauka w Polsce

Related Itemsjak parzyć kawękawakawa parzonakawa parzona na gorącokawa parzona na zimnoPolecanesposoby parzenia kawy
Ciekawostki
3 listopada 2020
Kalina Samek

Zafascynowana mediami kobiecymi, w naszym portalu zawiaduje działem „ZDROWIE”.

Related Itemsjak parzyć kawękawakawa parzonakawa parzona na gorącokawa parzona na zimnoPolecanesposoby parzenia kawy

More in Ciekawostki

klotnia123

Kłótnie w związku: o tym, co ważne i niedostrzeżone

Edyta Nowicka18 czerwca 2025
Read More
zdrowie po 40

Ile kosztują programy prozdrowotne?

Zofia Kicińska13 czerwca 2025
Read More
koloryowocow ikona

Cytrusy i leki to złe połączenie

Magda Nowak30 maja 2025
Read More
Hotel Bialowieza macnowphoto.pl 2

Wykorzystaj bon turystyczny w Białowieży!

Michal Karas29 maja 2025
Read More
wlosypawie123

Dietą powstrzymasz siwienie włosów?

Kalina Samek25 maja 2025
Read More
ból głowy 1

Można mieć zawał serca i o tym nie wiedzieć?

Ela Prochowicz23 maja 2025
Read More
GM Lifestyle8

Dlaczego dom jest skarbnicą wiedzy o człowieku?

Edyta Nowicka20 maja 2025
Read More
ikona1234sport.ludzie.zdrowie3

Triki na aktywne życie z bolącymi stawami

Magda Dzik-Kordas14 maja 2025
Read More
ikona1234kobieta

Uczulenie na jad owadów a psychika

Dagna.Starowieyska12 maja 2025
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • sztuczna inteligencja 1
    Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    W praktyce17 czerwca 2025
  • ikona1234praca7
    Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce17 maja 2025
  • B01A9601 poziom
    Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    W praktyce8 maja 2025

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version