• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • Czego spodziewać się w światowej gospodarce
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu
    • Sukienka letnia na 7 sposobów — oto propozycje stylizacji na wiosnę
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?
    • Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?
    • Jak żyć lepiej, będąc singlem?
    • Dla samotnych seniorów „nadzieja” to drugi człowiek
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • A ty znasz swoje prawa konsumenta?
    • Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?
    • in Digital Marketing Conference – kolejna edycja już wkrótce!
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Zdrowie

Jesteś tym, co jesz!

Jesteś tym, co jesz!
Kalina Samek
26 sierpnia 2015

Rozdrażnienie i przemęczenie mogą brać się ze złych nawyków żywieniowych. Warto pamiętać, że nasze samopoczucie i nastrój w dużej mierze zależą od tego, co spożywamy. Dlatego aby poprawić sobie humor, czasem wystarczy po prostu zmienić dietę. Ale trzeba pamiętać, żeby, chcąc na owej diecie stracić zbędne kilogramy, nie popełniać błędów, wierząc na przykład w „diety cud”

Przede wszystkim należy odpowiednio rozłożyć posiłki w czasie. Szybkie śniadanie i duży obiad (lub częściej kolacja, obiado-kolacja) jako jedyne jedzenie w ciągu dnia nie są dobrym wyjściem. Powinniśmy spożywać niezbyt duże porcje około pięciu razy dziennie. W ten sposób unikniemy napadów „wilczego apetytu”, organizm łatwiej i prędzej strawi pokarm, a głód nie będzie dokuczał oraz nie wywoła rozdrażnienia.

Dieta dla samopoczucia
– Właściwa dieta ma zaskakująco pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, lecz także psychiczne – tłumaczy Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki. – Rozsądny sposób odżywiania sprawi, że poczujemy się lżej i radośniej. Nie będą nas również dręczyły problemy żołądkowe i wyrzuty sumienia, które zwykle pojawiają się, gdy zjemy solidną porcję ciężkostrawnej potrawy. Tak więc odpowiednie odżywianie ma wpływ nie tylko, na nasze zdrowie, lecz także na samopoczucie i nastrój – podkreśla.
Ważne jest nie tylko to, ile razy dziennie i w jakich ilościach spożywamy posiłki, lecz także, co się na nie składa. Należy znacznie ograniczyć ilość tłuszczu w potrawach, gdyż podwyższa on stężenie cholesterolu we krwi i jest wolniej trawiony. Najlepiej wzbogacić dietę o ryby we wszelkiej postaci, niskotłuszczowy nabiał, owoce w umiarkowanych ilościach oraz warzywa, które dostarczają organizmowi witamin i składników mineralnych.
Bardzo wartościowe są również produkty zbożowe, takie jak: otręby owsiane, nasiona, orzechy czy kiełki. Dostarczają witaminy B oraz magnezu, które wpływają kojąco na układ nerwowy. Poza tym otręby zawierają duże ilości błonnika, który m.in. obniża stężenie cholesterolu we krwi i wydłuża proces metabolizmu, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się dłużej, a głód nie doskwiera, co wpływa na dobre samopoczucie.
Ponadto istotne jest wypijanie przynajmniej 2 litrów płynów dziennie. Lepiej odstawić na bok gazowane napoje, pić mniej kawy i herbaty, a więcej wody mineralnej oraz niedosładzanych soków z warzyw i owoców. Woda usprawnia trawienie. Z kolei witaminy i składniki mineralne zawarte w sokach dodają energii, tak potrzebnej do pracy i nauki. Skutkuje to także uczuciem zadowolenia, ponieważ – jak wiadomo – ospałość i zmęczenie nie mają nic wspólnego z radosnym nastrojem.
Jeżeli do zdrowej diety dołączymy ćwiczenia fizyczne, możemy być pewni, że dobry humor będzie nam towarzyszył przez cały dzień. Sport daje ogromny zastrzyk energii i jednocześnie odpręża. Systematyczny trening obok jadłospisu opartego na zdrowej i lekkiej żywności są kluczowe dla osiągnięcia dobrego samopoczucia.

Mitologia odchudzania
Połowa Polek (52 proc.) przyznaje, że w skutecznym odchudzaniu najbardziej przeszkadza im brak silnej woli i konsekwencji w zmianie nawyków żywieniowych. Dlatego, jeśli mamy problemy z wagą, szukamy „diety cud”, która pozwoli nam szybko i skutecznie schudnąć. Taka jednak nie istnieje. Jak więc zadbać o szczupłą sylwetkę?
1. Jedz – regularnie i mądrze
Pamiętaj, regularne spożywanie posiłków to podstawa. Jedz nawet 5-6 razy dziennie, ale niewielkie, dietetyczne porcje. Zrezygnuj ze słodyczy, fast-foodów, używek i tłustych, smażonych dań. Na wiosnę będzie to jeszcze prostsze. Słodycze z powodzeniem można zastąpić warzywami i owocami, a niezdrową kawę – oczyszczającą herbatą zieloną. Jeśli lubisz podjadać, batoniki czy chipsy zastąp suszonymi owocami. Słodzone napoje – wodą mineralną.
2. Ruch to zdrowie
Rusz się! I staraj się czerpać z tego jak największą przyjemność. Codzienne ćwiczenia to przecież tajemnica pięknej sylwetki, dobrego samopoczucia i zdrowia. Wybieraj schody zamiast windy, zamień samochód lub autobus na rower, znajdź czas na spacer. Bez gimnastyki i wysiłku fizycznego bardzo trudno jest osiągnąć sukces w odchudzaniu.
3. Znajdź naturalnych sprzymierzeńców
Suplementy diety wspomagające odchudzanie są twoim sprzymierzeńcem w drodze do pięknej sylwetki. Siła suplementów najbardziej widoczna jest wtedy, kiedy ich stosowanie połączysz z aktywnością fizyczną i właściwym odżywianiem. Pamiętaj, aby stosować sprawdzone, bezpieczne preparaty. Herbatka-cud od przyjaciółki czy tabletki niewiadomego pochodzenia kupione w Internecie niekiedy mogą wręcz zaszkodzić.

Mity dotyczące odchudzania
1. Aby schudnąć, wystarczy zastosować dowolną dietę. Wszystkie działają tak samo.
Nie ma diety uniwersalnej. Najczęściej podawaną przez Polki przyczyną problemów z wagą jest słabość do słodyczy (35 proc.), a w dalszej kolejności: brak ruchu (27 proc.), podjadanie między posiłkami (26 proc.) i nieregularne jedzenie (23 proc.). Stosowana dieta powinna zatem uwzględniać konkretny problem, który jest przyczyną nadwagi lub otyłości. Dieta osób podjadających powinna kłaść nacisk na regulowanie pór spożywanych posiłków, osoby spożywające dużo węglowodanów muszą je ograniczyć i odnaleźć zdrowsze zamienniki ulubionych potraw. Dieta stosowana z powodzeniem u jednych osób, może nie przynosić żadnych rezultatów w przypadku innych. Zdaniem eksperta Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, profesor Barbary Zahorskiej-Markiewicz: Podstawowe zasady prawidłowego żywienia i odchudzania są podobne dla wszystkich, ale wymagają dodatkowo dla każdego dostosowania do indywidualnego trybu życia i dotychczasowego żywienia. Nie ma cudownych diet, a ograniczenia jakościowe w diecie przy dłuższym stosowaniu mogą być szkodliwe.

2. Aby schudnąć, muszę całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Dieta oznacza reżim żywieniowy.
Sztucznie narzucony reżim, nie sprawdzi się w praktyce. Dobra dieta to taka, która uwzględnia indywidualne preferencje żywieniowe. Nie musisz rezygnować z ulubionych potraw, może warto ograniczyć częstotliwość ich spożycia albo wielkość porcji? Każdy posiłek powinien być skomponowany z uwzględnieniem różnego rodzaju składników odżywczych. Dieta to zmiana nawyków żywieniowych, którą należy polubić. Tylko wtedy istnieje realna szansa na sukces. – Wszyscy odchudzający się powinni ograniczyć kaloryczność jedzenia, w tym zmniejszyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy, a zwiększyć spożycie warzyw i picie wody. Najważniejsze jednak, żeby odnaleźć taką dietę, której zalecenia dana osoba zaakceptuje i stwierdzi, że nowy tryb odżywiania jest zdrowy i przyjemny – twierdzi profesor Barbara Zahorska-Markiewicz.

3. Najlepsza dieta to taka, która daje szybko widoczne efekty
Dieta to stopniowa zmiana nawyków żywieniowych, której efektem ma być spadek masy ciała. To plan, który musi być odpowiednio skonstruowany i konsekwentnie realizowany. Gwałtowne zmiany wagi mogą w efekcie doprowadzić do jeszcze szybszego przybrania na wadze. Organizm musi mieć czas na to, aby przyzwyczaić się do zmian. Głodówka i katorżnicze diety, mogą przynieść efekt odwrotny do zamierzonego. Joanna Brzezińska – ekspert Spersonalizowanego Programu Zarządzania Wagą: Dieta to sposób codziennego odżywiania się. Choć można kierować się pewnymi sprawdzonymi i racjonalnymi uniwersalnymi krokami w jej budowaniu, to nie ma rozwiązań uniwersalnych. Dieta jest uzależniona od aktywności fizycznej, poziomu nadwagi. Jej zmiana to proces. Dobrze zaplanowana, rozłożona w czasie, przyniesie dużo lepsze i przede wszystkim trwałe efekty.

Zofia Kicińska

Related Itemsdbanie o sylwetkędietaPolecanezdrowe odchudzaniezdrowie
Zdrowie
26 sierpnia 2015
Kalina Samek

Zafascynowana mediami kobiecymi, w naszym portalu zawiaduje działem „ZDROWIE”.

Related Itemsdbanie o sylwetkędietaPolecanezdrowe odchudzaniezdrowie

More in Zdrowie

Owocny dzień zacznij od śniadania

Karolina Nowakowska22 marca 2023
Read More

Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?

Magda Nowak20 marca 2023
Read More

Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu

Sylwia Cukierska17 marca 2023
Read More

Zdrowe, bo mrożone

Kalina Samek9 marca 2023
Read More

Tabletka „dzień po” a okres – czy może się przesunąć?

Magda Nowak7 marca 2023
Read More

CHAD: kiedy dobry nastrój jest chorobą

Karolina Nowakowska7 marca 2023
Read More

Co trzeba wiedzieć o metalach ciężkich

Magda Nowak3 marca 2023
Read More

Selen, cynk i inne. O czym świadczy ich poziom w organizmie

Zofia Kicińska1 marca 2023
Read More

Rzucaj palenie stopniowo. Dlaczego?

Magda Nowak16 lutego 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023
  • Polki przepracowane i pragnące zmian
    W praktyce13 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT