• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • Czego spodziewać się w światowej gospodarce
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?
    • Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?
    • Jak żyć lepiej, będąc singlem?
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Jedz kamczatkę przez cały rok
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • A ty znasz swoje prawa konsumenta?
    • Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Zdrowie

Fit posiłki w restauracji

Fit posiłki w restauracji
Kalina Samek
2 października 2015

Coraz trudniej dbać nam o zdrowie i smukłą linię. Praca, obowiązki, wszystko to sprawia, że na przygotowanie pożywnego, pełnowartościowego jedzenia jest coraz mniej czasu. Zapewne niejednokrotnie spotkaliście się z sytuacją, w której jedynym wyjściem było zjedzenie czegoś „na mieście”. Co wybierać?

Spotkanie biznesowe lub zwykła przerwa na lunch, otwierasz menu i pojawia się poważny problem. Co wybrać? Czy w popularnych lokalach można znaleźć coś zdrowego? Oto kilkanaście wskazówek, które pomogą wybrać coś smacznego, zdrowego i względnie niskokalorycznego.

Sałatki
Można znaleźć je w większości lokali i barów szybkiej obsługi. Wybieraj te z piersią kurczaka, wędzonym kurczakiem, tuńczykiem lub łososiem.
Najistotniejsze jednak, by unikać sosów, szczególnie białych, kremowych oraz na bazie majonezu. Zwykle niosą ze sobą ogromną porcję pustych kalorii. Jeśli dodajesz sos, to najlepiej na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, np. vinegrette.
Często sosy takie podawane są w postaci saszetki, zwróć wtedy uwagę na skład. Jeśli bazą jest olej słonecznikowy, skorzystaj jedynie z połowy porcji. Jeśli jest taka możliwość, zamiast sosu wybierz dodatek w postaci kilkunastu kropli oliwy z oliwek lub sosu sojowego, to najbezpieczniejsze wyjście. Unikaj również grzanek, tostów czy czosnkowego pieczywa, w większości to wysokoprzetoworzone pszenne produkty.
Sałatka grecka to również dobre rozwiązanie, warzywa, ser feta, oliwki, 1/2 porcji sosu vinegrette, ewentualnie odrobina orzechów. Zdecydowanie unikaj grzanek.
Sałatka z mozzarellą – możesz ją dostać w popularnych fast foodach. Tu zasada jest podobna – zwróć uwagę na sos, zwykle jest na bazie niskogatunkowego oleju słonecznikowego, w takiej sytuacji dodaj jedynie 1/2 porcji.
Owoce morza również są dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że nie będą smażone: krewetki, ośmiornice, kalmary wybieraj raczej w postaci sałatek, również z orzechami lub avocado.
Ser mozzarella zapiekany z pomidorami i odrobiną oliwy z oliwek to dość popularny posiłek, który można znaleźć w menu. Jeśli zdecydujesz się na taką opcję, postaraj się unikać dodatkowego pieczywa.

Bary sałatkowe lub bary typu bistro
Często można spotkać miejsca, gdzie za jednorazową opłatą można nakładać dowolną ilość porcji, to znakomite rozwiązanie, unikaj jednak tych potraw, gdzie warzywa są w białym sosie. Jeśli będą to same jarzyny, możesz zjeść kilkanaście porcji – do syta. W takich miejscach często jest również dostępna oliwa z oliwek, więc dodaj około 1 łyżki. Staraj się unikać sałatek z dużą ilością kukurydzy.
Jeśli chodzi o dania główne, dobrym rozwiązaniem jest grillowana pierś kurczaka/indyka, grillowany łosoś lub chuda ryba, może być gotowana lub grillowana, unikaj jednak tych smażonych.
Jeśli istnieje taka możliwość, możesz wybrać dodatek ryżu brązowego, kaszy gryczanej lub ryżu dzikiego, jednak nie więcej niż 2-3 łyżki stołowe. Jeśli danie podawane jest z ziemniakami lub białym ryżem, zrezygnuj z tych dodatków, a w ich miejsce wybierz podwójną porcję warzyw.
Postaraj się wybierać posiłki bez panierki. Zwykle są smażone w głębokim tłuszczu, co bardzo podnosi ich kaloryczność.
Coraz więcej popularnych sieci szybkiej obsługi, a nawet stacji benzynowych oferuje pełnoziarniste pieczywo z warzywami i chudą wędliną, rybą lub jajkiem. W tym przypadku zwróć uwagę na ewentualne dodatki majonezu, wprawdzie podnosi to walory smakowe, ale sprawia, że kaloryczność całej potrawy potrafi wzrosnąć nawet o kilkaset kalorii.
Jeśli masz ochotę na deser, wybierz lody, najlepiej te bez dodatków orzechów, czekolady i słodkich sosów. Dobrym rozwiązaniem będą lodowe sorbety, zawierają sporo witamin, są orzeźwiając, a jednocześnie dość niskokaloryczne, gdyż praktycznie nie zawierają tłuszczu.
Dobrą przekąska może okazać się również owoc lub szklanka soku 100 proc. Unikaj jednak takich przekąsek w porach późno popołudniowych i kolacyjnych.

A co do picia?
Woda mineralna z cytryną, zielona herbata, jednodniowy sok marchwiowy lub grapefruitowy będą doskonałym wyborem. Jeśli masz ochotę na kawę, nie ma powodów, by sobie jej odmawiać. Czarna, a nawet ta ze spienionym mlekiem, jednak w tym ostatnim przypadku poproś o zmniejszoną ilość mleka, najlepiej tego odtłuszczonego. Unikaj dodatków słodkich syropów, a zamiast cukru poproś o słodzik. Możesz również wybrać dietetyczną colę, nie nadużywaj jej jednak, może bowiem zwiększać apetyt na słodkie.

Coś na ząb
Dieta wymaga od nas dużo samodyscypliny. Czasem nie jest to łatwe, szczególnie, gdy nieustannie towarzyszy nam głód. By sobie z nim poradzić, warto trzymać pod ręką zdrową, niskokaloryczną przekąskę. Oto 10 lekkich posiłków, którymi możesz się ratować w kryzysowych sytuacjach.

* Mały batonik pełnoziarnisty. Łatwo zmieścisz go w torebce. Zawiera 130-140 kcal, niezłą dawkę błonnika i nieco protein. Szukaj tych pełnoziarnistych z kawałkami orzechów, unikaj natomiast batonów w czekoladzie oraz z dodatkiem suszonych owoców, zbyt szybko podnoszą poziom cukru i po chwili możesz poczuć się jeszcze bardziej głodna.

* Mrożone owoce lub warzywa. Często są bardziej syte z uwagi na swoją niską temperaturę. Mają również nieco inny smak – wcale nie gorszy od świeżych odpowiedników. Postaw na zielony groszek – filiżanka to zaledwie 60-70kcal, lub owoce leśne – truskawki, jeżyny, maliny. Zawierają znikomą ilość węglowodanów, więc nie stanowią wielkiego zagrożenia dla twojej sylwetki.

* Kilka łyżek jogurtu naturalnego z otrębami. Postaraj się wybrać lekki jogurt grecki, jego gęsta konsystencja sprawia, że syci na dłużej, dodaj łyżkę otrąb, nieco stewii i cynamonu. Razem to nie więcej niż 100 kcal. Przy okazji, wapń zawarty w jogurcie może przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej, a otręby poprawiają trawienie.

* Jabłko z orzechami. Wybierz niewielkie zielone jabłko, dodaj kilkanaście orzechów włoskich i posyp przyprawą do piernika lub jabłecznika. Kwasy zawarte w jabłkach mają potencjał odchudzający, a orzechy są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy. 150 kcal w smacznej postaci.

* Błyskawiczne płatki owsiane. Od jakiegoś czasu na naszym rynku można dostać je w niewielkich saszetkach, mają różne smaki, a przygotowanie zajmuje 2-3 minuty. Wystarczy zalać gorącą wodą i gotowe. To świetna porcja zdrowych węglowodanów, która syci nawet na kilka godzin.

* Suszona stewia. Poszukaj w sklepie ze zdrową żywnością. Stewia to naturalny i całkowicie bezkaloryczny słodzik, można ją dostać w postaci liści do żucia. Sprawdzi się, jako substytut słodyczy. Możesz spożywać dowolną ich ilość. Przy okazji zawiera sporo cennych antyoksydantów.

* Filiżanka lodowego sorbetu owocowego. Lody, wbrew pozorom, są jednym z najbezpieczniejszych źródeł kalorii. Zawierają wprawdzie nieco cukru, ale ich kaloryczność jest naprawdę niska. Pozwalając sobie na niewielką porcję tych owocowych, dostarczasz również nieco witamin.

* Bezcukrowa guma do żucia. Wprawdzie to nie posiłek, ale często potrafi skutecznie walczyć z niepohamowanym apetytem. Jest smaczna i zawiera znikomą ilość kalorii. Dobrze mieć ją pod ręką i sięgać po nią jako pierwszą, może się bowiem okazać, że inne przekąski nie będą już potrzebne.

* Sałatka z ciecierzycy i octu. Kilka liści sałaty lodowej, 2-3 łyżki ciecierzycy i nieco octu. Prawda, że proste? Nieco błonnika i odrobina bardzo bezpiecznych węglowodanów, a wszystko w towarzystwie octu, który stabilizuje poziom insuliny i pomaga w odchudzaniu. Ta zdrowa przekąska nie zawiera więcej niż 80-100 kcal.

Jacek Bilczyński

Related Itemsco jeść w restauracjifit posiłkiJacek Bilczyńskizdrowe jedzenie na mieściezdrowie
Zdrowie
2 października 2015
Kalina Samek

Zafascynowana mediami kobiecymi, w naszym portalu zawiaduje działem „ZDROWIE”.

Related Itemsco jeść w restauracjifit posiłkiJacek Bilczyńskizdrowe jedzenie na mieściezdrowie

More in Zdrowie

Owocny dzień zacznij od śniadania

Karolina Nowakowska22 marca 2023
Read More

Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?

Magda Nowak20 marca 2023
Read More

Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu

Sylwia Cukierska17 marca 2023
Read More

Zdrowe, bo mrożone

Kalina Samek9 marca 2023
Read More

Tabletka „dzień po” a okres – czy może się przesunąć?

Magda Nowak7 marca 2023
Read More

CHAD: kiedy dobry nastrój jest chorobą

Karolina Nowakowska7 marca 2023
Read More

Co trzeba wiedzieć o metalach ciężkich

Magda Nowak3 marca 2023
Read More

Selen, cynk i inne. O czym świadczy ich poziom w organizmie

Zofia Kicińska1 marca 2023
Read More

Rzucaj palenie stopniowo. Dlaczego?

Magda Nowak16 lutego 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023
  • Polki przepracowane i pragnące zmian
    W praktyce13 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT