• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Nikola Graf: Innowacyjność to moje motto!
    • Joanna Tynor dołączyła do kampanii #KobietyWGrze!
    • Sylwia Jędrzejewska: Sztuka jest Kobietą
    • Monika Grzęda: Twardo stąpamy nawet po błocie!
    • Wioletta Flach: Woda to nasze życie!
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Czy branżę IT czeka kryzys?
    • Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • Emilia Bartosiewicz-Brożyna: Polki współpracują!
    • Przedsiębiorczynie współpracują!
    • Aleksandra Bacańska: „You don’t ask, you don’t get”
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • Polacy (nie) dbają o środowisko?
    • Jak rozpoznać depresję u nastolatka
    • Pandemia rozleniwiła naszą odporność
    • Fatalne skutki zażywania narkotyków
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Kiedy dojrzewanie zaczyna się za szybko
    • Problem nastoletniej przemocy w social mediach
    • Dawkuj dziecku urządzenia cyfrowe!
    • Lemon Resort Spa dołącza do SUKCES JEST KOBIETĄ!
    • Julia Fiedorczuk: Dom Oriona
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • B!WELL WOMEN: Konwent na rzecz rozwoju Kobiet!
    • Położna na medal o porodach domowych
    • Jak wygląda szkoła marzeń?
    • Szczyt pewności siebie w KLIFie
    • 20 urodziny Fundacji Mam Marzenie!
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Zdrowie

Dietą w reumatyzm

Dietą w reumatyzm
Kalina Samek
24 września 2015

Czemu nie! Okazuje się, że z reumatyzmem, jak i z wieloma dręczącymi nas chorobami i kłopotami zdrowotnymi, można walczyć, a nawet zapobiegać im, stosując odpowiednią dietę

Na reumatyzm zapadają głównie starsze osoby. Jest to niegroźna choroba objawiająca się bólem mięśni i stawów. Nic bardziej mylnego! „Reumatyzm” to słowo potoczne. W takim rozumieniu może na niego cierpieć każdy, kogo np. bolą mięśnie i stawy. Jednak we współczesnej medycynie nie stosuje się tego terminu. Mówi się o „chorobach reumatycznych”. A tych jest… ponad dwieście. Na choroby reumatyczne zapadają głównie osoby młode, przed trzydziestym rokiem życia. Jest także grupa chorób, które dotyczą już bardzo małych dzieci.

Skąd problem?
Podstawowym problemem większości schorzeń reumatologicznych jest stan zapalny. Od dawna wiadomo, że pewne produkty żywieniowe mają właściwości prozapalne, inne z kolei działają przeciwzapalnie. Istotnym problemem może okazać się również masa ciała, którą skutecznie można kontrolować przez odpowiednie zalecenia żywieniowe. Warto pamiętać również o odpowiedniej podaży witamin (warunkujących bardzo wiele procesów metabolicznych oraz działających antyoksydacyjnie) i minerałów.

10 przykazań żywieniowych:
* Należy zjadać przynajmniej 5 regularnych posiłków w ciągu dnia. Zjadanie 5 niewielkich posiłków zamiast 2-3 dużych sprawia, że znacząco przyspiesza się tempo metabolizmu, organizm łatwiej radzi sobie z nadwyżką kcal. Pozwala to na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

* Podstawowym elementem każdego posiłku powinny być produkty pełnowartościowe i mało przetworzone. Taki rodzaj żywienia wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową, zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II (należy podkreślić, że niektóre choroby reumatyczne, np. Rozsiana samoistna hiperostoza szkieletu, występują 5-8 razy częściej u osób chorych na cukrzycę). Dodatkowo, produkty takie są bardzo dobrym źródłem naturalnego błonnika, zwykle posiadają wysoki indeks sytości oraz niski indeks glikemiczny co sprawia, że produkty te sycą na bardzo długo (sprzyja to utrzymaniu prawidłowej masy ciała).
Przykłady: pieczywo żytnie, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, ryż brązowy lub dziki, kasza gryczana.

* Przynajmniej 5 posiłków w tygodniu powinno opierać się na rybach. Szczególnie tych zimnowodnych. Ryby są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka, a dodatkowo ich tłuszcz jest bogaty w kwasy omega-3. To szczególne istotne, gdyż właściwe proporcje EPA I DHA wykazują bardzo silne działania przeciwzapalne (obniżają poziom PGE2, leukotrieniu LTB4 oraz czynnika TNF – bardzo silnych agonistów procesu zapalnego i proalergicznego).
Przykłady: łosoś, halibut, makrela (szczególnie wędzone), dorsz., kapsułkowana forma omega-3 dla osób nielubiących ryb.

* Dodatek oliwy z oliwek oraz oleju lnianego do sałatek. Tłuszcze są niezbędne we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Dwa wyżej wymienione zawierają znikomą ilość kwasów omega-6 oraz omega-9 (mogących działać prozapalnie). Są bogate w kwasy omega-3 (dzięki czemu wpływają na wytworzenie korzystnego stosunku O-3 do O-6/9). Dodatkowo są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K, które mają wysoki potencjał antyoksydacyjny (ilość wolnych rodników znacząco rośnie w sytuacji, gdy w organizmie występuje stan zapalny). Warto również wspomnieć o regulującym wpływie na poziom leptyny (istnieje hipoteza mówiąca, że wielkość masy kostnej może być regulowana neuroendokrynnie przez leptynę).

* Stosowanie przypraw. Niektóre przyprawy działają przeciwzapalnie. Są silnymi inhibitorami cykoolsygenazy 2 COX-2, która pobudza prostaglandyny PGE-2. Pozwala to na hamowanie stanu zapalnego (łagodzenie) oraz niewielkie działanie przeciwbólowe. Mechanizm działania jest bardzo podobny do kwasu acetylosalicylowego (aspiryny), ma nad nim jednak pewną przewagę. Tego typu przyprawy, w przeciwieństwie do aspiryny, działają selektywnie, co sprawia, że są bezpieczne dla śluzówki żołądka.
Przykłady: imbir, pieprz cayenn, kurkuma, ostra papryka, chilli, cebula i czosnek.

* Galaretka na deser. Żelatyna wchodząca w skład galaretki wpływa na metabolizm kolagenu, pomaga w regeneracji zmienionych chorobowo tkanek. Dodatkowo działa przeciwzapalnie (w sposób podobny do przypraw opisanych w punkcie 5), ma jednak jedną wadę – jej biodostępność jest bardzo niewielka.

* Chudy twaróg. Ten nabiałowy, odtłuszczony produkt pozbawiony jest działania prozapalnego, często wiązanego z nabiałem (niska zawartość tłuszczy O6, O9, niewielka ilość laktozy). Jest dobrym źródłem protein oraz witaminy D, której biodostępność jest na bardzo wysokim poziomie (prawie tak dobra, jak witamina D pochodząca z muszli ostryg). Dodatkowo, zawiera kwas ALA (alfaliponowy), który działa przeciwzapalnie, wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową oraz jest znakomitym antyoksydantem.

* Pamiętajmy, by do każdego posiłku dodawać owoce lub warzywa. Są bogactwem witamin, minerałów oraz błonnika. Szczególnie warto zwrócić uwagę na te bogate w witaminę C. To bardzo dobry antyoksydant, łagodzi stan zapalny i uczestniczy w metabolizmie kolagenu oraz tworzeniu chrząstki stawowej (wraz z glukozaminą). Należy jednak wystrzegać się spożywania dużych ilości papryki, bakłażanów oraz niektórych warzyw krzyżowych (brukiew, kapusta, rzepa), gdyż występują w nich tiocyjaniany, progoitryna.
Przykłady: pomarańcze, jabłka, agrest, jeżyny, maliny, truskawki, grapefriuty (uwaga, te jednak często powodują uczulenia żywieniowe), cytryny, ogórki, rzodkiew, groszek zielony, brokuły.

* Należy unikać nabiału (szczególnie pełnotłustego), smażenia w głębokim tłuszczu, masła, tłuszczy zwierzęcych, kukurydzy oraz pszenicy. Produkty te mogą bowiem zaburzać stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 oraz omega-9, aktywować procesy prozapalne, osłabiać odpowiedź immunologiczną oraz sprzyjać innym chorobom (szczególnie ze strony układu sercowo-naczyniowego).

* Warto również unikać spożywania dużych ilości alkoholu. Pamiętajmy, że alkohol (szczególnie kolorowy, wysokoprocentowy), zmniejsza zdolności obronne organizmu, zmieniając odpowiedź immunologiczną. Etanol sam w sobie nie jest szkodliwy, najbardziej niebezpieczny jest jego pierwszy metabolit – aldehyd octowy, to on jest winowajcą. Wykazano również, jego niewielkie, prozapalne oddziaływanie na organizm. Należy pamiętać, że im więcej alkoholu spożyjemy tym dłużej będzie trwał jego metabolizm do bezpiecznego kwasu octowego, co oznacza, że dłużej będziemy narażeni na skutki uboczne. Dobrym rozwiązaniem jest jedna lub dwie lampki wytrawnego czerwonego wina tygodniowo. Zawarte w winie flawonoidy działają ochronnie, przeciwzapalnie i poprawiają działanie układu immunologicznego.

 

Przykładowy jadłospis dla cierpiących na reumatyzm

Śniadanie:
Pieczywo żytnie pełnoziarniste, chuda wędlina drobiowa z piersi kurczaka, warzywa (rzodkiew, ogórek, papryka), odrobina orzechów włoskich.
Napój: zielona herbata.

II Śniadanie:
Sałatka warzywna z olejem lnianym, otrębami oraz odrobiną wędzonego łososia.
Napój: świeży sok marchwiowy.

Obiad:
Ryż brązowy doprawiony curry, sałatka warzywna z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, gotowana polędwica.
Napój: woda mineralna.

Podwieczorek:
Galaretka ze świeżymi truskawkami lub borówkami amerykańskimi.

Kolacja:
Odrobina chudego twarogu ze szczypiorkiem, cebulą i pieprzem.
Napój: czerwona herbata.

Jacek Bilczyński

Related Itemsdieta na reumatyzmJacek Bilczyńskireumatyzmzdrowa dietazdrowie
Zdrowie
24 września 2015
Kalina Samek

Zafascynowana mediami kobiecymi, w naszym portalu zawiaduje działem „ZDROWIE”.

Related Itemsdieta na reumatyzmJacek Bilczyńskireumatyzmzdrowa dietazdrowie

More in Zdrowie

Słabe narkotyki? Nie istnieją!

Ela Prochowicz8 czerwca 2023
Read More

Polacy (nie) dbają o środowisko?

Michal Karas5 czerwca 2023
Read More

Jak rozpoznać depresję u nastolatka

Karol Pisarski5 czerwca 2023
Read More

Pandemia rozleniwiła naszą odporność

Magda Dzik-Kordas1 czerwca 2023
Read More

Fatalne skutki zażywania narkotyków

Dagna.Starowieyska26 maja 2023
Read More

Leki, które mogą szkodzić embrionowi i płodowi

Ela Prochowicz25 maja 2023
Read More

Higiena, zdrowie i bezpieczeństwo nad wodą

Kalina Samek23 maja 2023
Read More

Mięśnie to klucz do zdrowia

Sylwia Cukierska16 maja 2023
Read More

Nieporadna reanimacja lepsza niż żadna

Edyta Nowicka11 maja 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Czy branżę IT czeka kryzys?
    W praktyce5 czerwca 2023
  • Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce27 maja 2023
  • Emilia Bartosiewicz-Brożyna: Polki współpracują!
    W praktyce18 maja 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT