• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • B01A1455 poziom fotograf
      Agnieszka Owczarek-Cząstka: Wartości, wizja i wytrwałość
    • Lucyna Janik foto
      Lucyna Janik dołączyła do projektu #SukcesJestKobietą
    • Alina poziom
      Alina Szynaka: Motywuje mnie odpowiedzialność za rozwój firmy!
    • B01A9618 Joanna poziom1
      Pokora i respekt kreują własną markę!
    • BeataPotoczna poziom
      Beata Potoczna w projekcie #SukcesJestKobietą
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • sztuczna inteligencja 1
      Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    • ikona1234praca7
      Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • B01A9601 poziom
      Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    • kobieta sukcesu w biznesie
      Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    • ciaza
      Ciąża i macierzyństwo a działalność gospodarcza
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • zebyikona
      Ocet jabłkowy może zaszkodzić zębom?
    • nogi wakacje
      Udar czy osłabienie cieplne? Poznaj objawy
    • ludzieikonynowe123
      Rady na problemy seniorów ze snem
    • zdrowie cukier ikona 123nowe
      Nie masz cukrzycy? A może o niej nie wiesz?
    • nastolatka
      Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • dziecko na basenie dla niektorych gosci najgorszy widok
      Skok na główkę? Tylko w basenie
    • Pustynia Wielkiego Jeziora Słonego3
      Zdrowie seniorów zagrożone przez kryzys klimatyczny
    • Przypadkiem poziom3
      Jak przypadkowe odkrycia zmieniły świat?
    • Depositphotos 24644669 original
      Boli, więc żyjesz? Tak nie musi być!
    • ikona1234praca komputer
      Pole elektromagnetyczne bez wpływu na samopoczucie
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • ikona123sport.zdrowie5
      Sport to świetne lekarstwo na krążenie
    • dzieciulicyikonynowe123
      Na świecie żyje 110 milionów uchodźców
    • klotnia123
      Kłótnie w związku: o tym, co ważne i niedostrzeżone
    • zdrowie po 40
      Ile kosztują programy prozdrowotne?
    • wilno
      W Wilnie chłodnik doczekał się własnej parady
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Warto mieć

Zapraszamy na rarytasy w Restauracji Vanilla Sky!

Zapraszamy na rarytasy w Restauracji Vanilla Sky!
Michal Karas
9 grudnia 2024

Niezwykle nam miło zaprosić nasze Czytelniczki i Czytelników do przeczytania wywiadu z Szefem Kuchni w Restauracji Vanilla Sky, Dariuszem Skumorowskim w nastrojowym Hotelu Niebieski w Krakowie, w obiekcie naszego wieloletniego Partnera biznesowego. Polecamy rezerwowanie noclegów z widokiem na Wisłę w Hotelu Niebieskim i skosztowanie restauracyjnych dań!

Pańska praca, to zawód czy pasja? I dlaczego to połączenie obu? 

Dariusz Skumorowski, Szef Kuchni w Hotelu Niebieski: Miałem tę rzadko spotykaną szansę, połączyć pasję z pracą i tym, co chciałbym robić w życiu. Połączenie tych dwóch rzeczy pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności, uczenie się nowych rzeczy i zabezpiecza mnie finansowo. Daje mi zadowolenie z życia. Pozwala mi czuć się dobrze sam ze sobą.

niebieski poziom2 jpg

Jak zaczęła się Pańska przygoda z kuchnią?

Myślę, że zaczęło się to w domu.

Od dziecka interesowało mnie wszystko, co związane z kuchnią. Chciałem zawsze pomagać mamie w przygotowaniu. W szkole gastronomicznej dostałem zastrzyk wiedzy i energii, która mnie utwierdziła w tym, że chcę się tym zajmować.

Łączy Pan tradycję z nowoczesnością i kreuje unikalne kompozycje smakowe. Skąd taka droga?

Jestem eklektykiem, szukam nowych rozwiązań, starając się połączyć tradycyjne dania i coś nowego, zaskakującego dla gości. Staram się podnosić swój poziom wiedzy i uatrakcyjniać swoje dania. Wypracowanie swojego stylu jest dla mnie bardzo ważne i satysfakcjonujące a opinie gości, którzy wracają, pokazuje, że wysiłki się opłaciły.

niebieski poziom3 jpg

Skąd czerpie Pan inspiracje do tworzenia dań?

Książki, internet, telewizja to takie klasyczne i szybkie formy inspiracji.

Pomaga mi też podróżowanie, dania które mogę zjeść i dowiedzieć się czegoś o nich. Poznawanie nowych ludzi, rozmowa z nimi. Każda nowopoznana osoba i ich historie to niewyczerpalne źródło pomysłów i inspiracji.

Pytanie z działu kuchnie świata. Pańska ulubiona kuchnia to?

Nie mam swojej jednej ulubionej. Najbliższą mi jest polska kuchnia, oczywiście. Kuchnię francuską lubię za różnorodność, włoską za tradycję i prostotę, japońską za perfekcjonizm.

niebieski poziom4 jpg

Co sądzi Pan o naszej, polskiej kuchni, która ma renomę raczej ciężkiej, tłustej i zachowawczej?

W moim odczuciu kuchnia polska jest jedną z najbardziej ciekawych, jeżeli chodzi o smaki i różnorodność.

Mamy świetną dziczyznę, ryby, dania mięsne, wędliny (najlepsze!), świetne zupy, kiszonki, dania z kaszy i moje ulubione pierogi.

Sernik i szarlotka to najlepsze, co można zjeść na deser.

Powolutku kuchnia polska przebije się do góry, w klasyfikacji najlepszych kuchni na świecie.

niebieski poziom5 jpg

Moja szefowa jest fanką rybnych dań Restauracji Vanilla Sky, ja stawiam na te bezmięsne, a które swoje danie Pan lubi najbardziej i dlaczego?

Nie mam swojego jednego ulubionego, nad wszystkimi pracowałem i wszystkie uważam za warte spróbowania. Jeżeli miałbym wybrać coś, co lubię często zjeść to byłby to któryś z deserów. Dobra kawa, coś słodkiego i poprawia mi dzien.

Jaką rolę w pracy szefa kuchni pełni pewność siebie?

Jestem osobą, która chce nieustannie się rozwija, wierzę w swoje umiejętności i to pozwala mi być pewnym siebie. Mając pewność siebie, wychodzę ze swojej strefy komfortu i angażuję się w zadania, które mnie rozwijają i motywują.

Pańskie największe zawodowe marzenie, to?

Kiedyś nim było zostać szefem kuchni, już się spełniło. Teraz chciałbym znaleźć odpowiednią równowagę pomiędzy obowiązkami zawodowymi, w których się spełniam, a życiem prywatnym i realizowaniem swoich marzeń.

niebieski poziom

Dziękujemy za inspirujący wywiad i zapraszamy do Hotelu Niebieskiego na przepyszne dania spod ręki Pana Dariusza!

Strona: https://niebieski.com.pl/

NIEBIESKI ART HOTEL & SPA

Flisacka 3 (przecznica od ul. Kościuszki)

30-114 Kraków

tel. +48 12 297 40 00

Niebieski H logo jpg

Fot. materiały Partnera

Źródło: materiał promocyjny Partnera

 

Related ItemsDariusz SkumorowskiHotel NiebieskiHotel Niebieski KrakówNiebieski Art&SPARestauracja Vanilla Sky
Warto mieć
9 grudnia 2024
Michal Karas

Related ItemsDariusz SkumorowskiHotel NiebieskiHotel Niebieski KrakówNiebieski Art&SPARestauracja Vanilla Sky

More in Warto mieć

Przypadkiem poziom3

Jak przypadkowe odkrycia zmieniły świat?

Dagna.Starowieyska18 czerwca 2025
Read More
4otwarte klatki

Do tego gangu dołączysz z czystym sumieniem

Michal Karas12 czerwca 2025
Read More
Pony

Poznaj twórczość Szymona Brodziaka

Michal Karas3 czerwca 2025
Read More
ikona1234jedzenie kopia 3

Zioła włoskie: aromatyczna esencja śródziemnomorskiej kuchni w Twojej kuchni

Michal Karas16 kwietnia 2025
Read More
rozowa rewoulcja n69

Różowa Rewolucja – Fundacja Świadomi Życia x N69

Michal Karas15 stycznia 2025
Read More
Dariusz i Patryk RITUAL poziom.rtf

Ritual Club: Nic dwa razy się nie zdarza!

Michal Karas1 stycznia 2025
Read More
ikona1234ksiazka biblioteka

Dlaczego warto czytać dzieciom, nawet niemowlętom

Kalina Samek31 grudnia 2024
Read More
GM Lifestyle 3

Pamiętaj, że w górach lęk może przerodzić się w panikę

Karol Pisarski30 grudnia 2024
Read More
ikona1234ksiazka3

Poezja ma znaczenie i ogromną moc!

Sylwia Cukierska24 grudnia 2024
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • sztuczna inteligencja 1
    Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    W praktyce17 czerwca 2025
  • ikona1234praca7
    Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce17 maja 2025
  • B01A9601 poziom
    Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    W praktyce8 maja 2025

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version