Czasami zdarza się tak, że sukcesy przychodzą jeden po drugim. Z pewnością dotyczy to Magdaleny Nowaczewskiej, która nie tylko stała się zwyciężczynią Masterchefa, ale i ma już na swoim koncie książkę kucharską, dzięki której może się dzielić swoją wiedzą z innymi miłośnikami gotowania
Masterchef to najpopularniejszy program kulinarny w Polsce. Zmagania uczestników, co roku śledzą tysiące Polaków. Program inspiruje najmłodszych kucharzy oraz bardziej doświadczonych poszukiwaczy smaków do nowych kulinarnych wyzwań. Zwyciężczynią piątej edycji programu została Magdalena Nowaczewska. Wraz z otrzymaniem tego tytułu wydała ona również swoją pierwszą książkę kucharską zatytułowaną „Z miłości do gotowania”.
Jak sama pisze we wstępie: „Uwielbiam gotować niebanalne dania… o czym, Drodzy Czytelnicy, sami możecie się przekonać, sięgając po moje przepisy. Mam nadzieję, że dzięki nim uda Wam się odkryć ciekawe potrawy, które zainteresują zarówno kulinarnych tradycjonalistów, jak i miłośników poszukiwania nowych doświadczeń w kuchni. Chciałabym, aby moja książka zachęciła Was do gotowania, próbowania i kuchennych eksperymentów”.
Ta książka zawiera przepisy na dania wytrawne i słodkie, które podzielone zostały na kilka rozdziałów. Te rozdziały to: Na co dzień, Przy rodzinnym stole, Z jednego gara, W Galowym Fartuszku, Na stolnicy, Fabryka Cukiernika. Dzięki temu znajdziemy tam przepisy zarówno na pyszne śniadania, przetwory jak i dania z dziczyzny. Przy przepisach w książce znajdziemy również porady, które przydadzą się każdej osobie stawiającej pierwsze kroki w kuchni. Dowiemy się jak prawidłowo usmażyć filet z ryby oraz jakiej temperaturę powinny mieć składniki ciasta drożdżowego.
Charakterystyczną cechą proponowanej przez Magdalenę Nowaczewską kuchni jest różnorodność potraw stworzona przy użyciu podstawowych składników: „Uważam, że im mniej składników, tym większa kreatywność w kuchni!”. Dzięki temu przepisy stają się przejrzyste, a produkty do ich przygotowania dostępne są niemal w każdym sklepie.
Autorka sama przyznaje, że najlepiej czuje się w „kuchni inspirowanej uczuciami do bliskich osób, doprawionej świeżymi ziołami i w niebanalnych zestawieniach smakowych”, a czytelnikom i fanom życzy do inspirowania się jej pomysłami oraz gotowania nie z przymusem, ale przyjemnością!
Źródło: Burda Media
Facebook
RSS