• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • Czego spodziewać się w światowej gospodarce
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?
    • Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?
    • Jak żyć lepiej, będąc singlem?
    • Dla samotnych seniorów „nadzieja” to drugi człowiek
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Jedz kamczatkę przez cały rok
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • A ty znasz swoje prawa konsumenta?
    • Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Zdrowie

W diecie Polaków jest zbyt dużo niezdrowych tłuszczów

W diecie Polaków jest zbyt dużo niezdrowych tłuszczów
Michal Karas
22 lutego 2021

Z najnowszych danych opublikowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w raporcie nt. sytuacji zdrowotnej ludności wynika, że Polacy jedzą zbyt dużo tłuszczów nasyconych. Dlaczego może stanowić to problem? Spożywanie żywności będącej źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, takiej jak np. czerwone mięso, masło, smalec, pełnotłusty ser, tłusta śmietana, słone przekąski, ciastka czy słodycze, wiąże się m.in. ze wzrostem ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca. To właśnie choroby serca stanowią główną przyczynę zgonów w naszym kraju.

Około 170 000 Polaków umiera co roku w wyniku chorób związanych z układem krążenia. Współczynnik umieralności na schorzenia związane z kondycją serca jest w Polsce wyższy niż przeciętnie w innych krajach Unii Europejskiej – średnia w krajach UE wynosiła w 2017 roku 119,4 zgonów w wyniku chorób serca na 100 000 mieszkańców, a tym samym okresie w Polsce aż 143,2.
Czynnikiem rozwoju tych dolegliwości jest m.in. niewłaściwa dieta, w tym – przede wszystkim jakość spożywanego przez nas tłuszczu.

Alarmujące dane

Zgodnie z najnowszymi danymi opublikowanymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (PZH) na www.pzh.gov.pl, tłuszcze nasycone w diecie Polaków dostarczają 14% energii, podczas gdy aktualne źródła naukowe zalecają, by maksymalnie stanowiły one 5-6% energii (u dzieci do 9. roku życia do 10% energii), przy czym „ich spożycie powinno być tak niskie, jak to jest możliwe do osiągnięcia w diecie zapewniającej właściwą wartość żywieniową” – czytamy w raporcie PZH, bo takie też jest zalecenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Aż 65% Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób serca. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest właśnie nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie.

„Negatywny wpływ na zdrowie tłuszczów nasyconych, których źródłem są przede wszystkim produkty zwierzęce, potwierdzają liczne badania i rekomendacje – wystarczy przywołać oficjalną i bardzo szeroką opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jest to najbardziej wiarygodne źródło wiedzy na temat zdrowych/niezdrowych tłuszczów, stworzone na podstawie tysięcy artykułów naukowych na ten temat. Opinie o negatywnym oddziaływaniu zdrowotnym kwasów nasyconych podzielają najważniejsze instytucje naukowe na świecie zajmujące się zaleceniami żywieniowymi, począwszy od Światowej Organizacji Zdrowia, na narodowych, czy regionalnych instytucjach kończąc. To właśnie dlatego na każdym produkcie spożywczym musi być podana informacja o zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych” – mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier, specjalista z zakresu nauki o tłuszczach oraz dodatków do żywności i żywności specjalnej.

Zdrowe tłuszcze roślinne

Tłuszcz jest absolutnie niezbędnym składnikiem każdej diety. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tłuszcze powinny stanowić od 20 do 35% spożywanych kalorii.
Pod względem struktury spożycia kwasy tłuszczowe dzieli się na dwie podstawowe grupy: nasycone i nienasycone.
Które produkty stanowią źródło niezdrowych tłuszczów nasyconych?

Są to przede wszystkim tłuszcze zwierzęce jak mięso, masło, smalec, pełnotłuste sery, tłusta śmietana, ale także słone przekąski czy słodycze. Rekomendowane, zdrowe tłuszcze nienasycone znajdziemy natomiast m.in. w olejach roślinnych, nasionach, ziarnach, ich źródłem są także orzechy.

„W naszej diecie szczególnie ważną rolę pełnią kwasy nienasycone, a w tej grupie przede wszystkim tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w skrócie nnkt lub NNKT. Należy podkreślić słowo „niezbędne”, gdyż rzeczywiście są one niezbędne w naszej diecie i po drugie – organizm człowieka nie jest w stanie sobie samodzielnie ich wyprodukować, więc muszą być one spożywane wraz z codzienną dietą. Te zdrowe tłuszcze znajdują się m.in. w roślinnych olejach (rzepakowym, słonecznikowym), tłustych rybach – mówi prof. Krygier.

Zastępowanie produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszczami nienasyconymi w naszej diecie jest głównym, a przy tym jednym z najprostszych sposobów na obniżanie ryzyka zachorowania na choroby serca.

źródło: informacja prasowa yellowcups.pl

Related Itemsdietadieta Polakówniezdrowe tłuszczePolecanetłuszczeżywienie Polaków
Zdrowie
22 lutego 2021
Michal Karas

Related Itemsdietadieta Polakówniezdrowe tłuszczePolecanetłuszczeżywienie Polaków

More in Zdrowie

Owocny dzień zacznij od śniadania

Karolina Nowakowska22 marca 2023
Read More

Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?

Magda Nowak20 marca 2023
Read More

Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu

Sylwia Cukierska17 marca 2023
Read More

Zdrowe, bo mrożone

Kalina Samek9 marca 2023
Read More

Tabletka „dzień po” a okres – czy może się przesunąć?

Magda Nowak7 marca 2023
Read More

CHAD: kiedy dobry nastrój jest chorobą

Karolina Nowakowska7 marca 2023
Read More

Co trzeba wiedzieć o metalach ciężkich

Magda Nowak3 marca 2023
Read More

Selen, cynk i inne. O czym świadczy ich poziom w organizmie

Zofia Kicińska1 marca 2023
Read More

Rzucaj palenie stopniowo. Dlaczego?

Magda Nowak16 lutego 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023
  • Polki przepracowane i pragnące zmian
    W praktyce13 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT