• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • Czego spodziewać się w światowej gospodarce
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?
    • Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?
    • Jak żyć lepiej, będąc singlem?
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Jedz kamczatkę przez cały rok
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • A ty znasz swoje prawa konsumenta?
    • Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Ciekawostki

Spotkania na szczycie

Spotkania na szczycie
Ela Makos
21 marca 2016

„Może wpadniecie do nas w sobotę?” – od wypowiedzenia tego zdania do przyjęcia znajomych w naszym domu czasami wiedzie naprawdę daleka droga. Szczególnie jeżeli chcemy przy tym ulec pewnym trendom, które ostatnio wdzierają się na salony

Jak najlepiej spędzić czas z przyjaciółmi, którzy wpadną do nas w sobotnie popołudnie lub wieczór? Orzeszki i chipsy wyjmowane na szybko z opakowania odchodzą w zapomnienie. Teraz przy okazji takich spotkań, nawet zagorzali fanatycy niezobowiązujących spotkań przy butelce piwa, decydują się na coś bardziej wyszukanego. Jak jednak przygotować coś naprawdę specjalnego, a jednocześnie nie zatracić atmosfery niezobowiązujących spotkań?

Oprawa stołu

Chcąc zrobić naprawdę wielkie wrażenie, warto zaplanować nie tylko kolację, ale i piękną oprawę stołu. Bo nic nie pobudza apetytu tak jak elegancko przygotowane miejsce do jedzenia, które przestaje wyglądać jak codzienny kąt jadalny, a przywodzi raczej na myśl trzygwiazdkową restaurację. Klucz do sukcesu to zgrany stylowo komplet podkładek pod talerze i serwetek, przy czym serwetki warto wytwornie złożyć lub zrolować i udekorować obrączkami, które przyjmują dziś niesamowicie zdobne formy. Idealnie jest zakupić cały zestaw zgranych materiałowo i kolorystycznie tekstyliów, które nie wymagają nic więcej jak tylko rozłożenia na blacie.

Do tego pozostaje już tylko dobrać efektowną zastawę stołową, która może być nawet całkiem prosta. Dopuszczalna, a nawet polecana jest tutaj oczywiście biel. Niezależnie od ego jaki kolor wybierzemy, ważne byśmy mieli coś, co będzie jednolitym kompletem w nieskazitelnym stanie. Odpowiednie będą do tego także specjalne akcesoria, takie jak kubełek do chłodzenia wina czy stojak na butelkę.

Przekąski

Przekąski to oczywiście pewna tradycja na naszych stołach. Oprócz typowych kanapek, coraz częściej pojawiają się bardziej wyszukane specjały. Jednym z nich są przekąski w stylu tapas. Ważny w tym wypadku jest jednak sposób ich podania. Hiszpańska moda do czegoś w końcu zobowiązuje. Najlepszy pomysł, aby stół wyglądał autentycznie i smacznie to zakupienie całego zestawu porcelany – miseczek na dipy i oliwki, specjalnych łódeczek i stojących łyżeczek na jeden kęs przysmaku, a także desek do krojenia i serwowanie serów czy stylowych pater na plasterki szynki czy małe koreczki.

Na ciepło

W wielu przypadkach nie obejdzie się także bez ciepłego posiłku. Jeżeli przyjęcie nie jest zbyt duże, a więc obejmuje kilka par i wszystko odbywa się przy jednym stole to warto postawić na przykład na raclette.  Jest to specjalna podgrzewana deska, na której można grillować warzywa oraz układać małe łopatki z różnymi przysmakami i serem. Ser się topi, a każdy z gości dostaje swoją własną, samodzielnie skomponowaną porcyjkę ciepłej, aromatycznej kolacji. W łaskach jest również fondue, czyli specjalny garnuszek ceramiczny na podgrzewaczu, w którym topi się kilka gatunków wysokiej jakości sera. Goście nakłuwają na specjalne szpikulce przygotowane wcześniej kawałki pieczonego mięsa, chleba czy warzyw i maczają w tym bulgoczącym, aksamitnym sosie. Trudno w tym wypadku o zachowanie odpowiedniej diety, ale z pewnością będzie to uczta dla naszego podniebienia.

Przełamać elegancję

Ważne jest to, by w tych staraniach nie zatracić się bez reszty. W końcu spotykamy się po to, by miło spędzić czas i dobrze się bawić. Dlatego też na miejscu będą różnego rodzaju dodatki na stół. Może to być zastawa stołowa ze śmiesznymi motywami czy serwetki z napisami lub obrazkami, które będą wszystkich bawić. Ciekawym pomysłem może być przygotowanie wszystkiego w jednym konkretnym motywie, na przykład kojarzącym się z jednym filmem czy odnoszącym się do danej kolorystyki.

Źródło: www.prasoweinfo.pap.pl

Related Itemskolacjaprzekąskiraclettespotkanieznajomi
Ciekawostki
21 marca 2016
Ela Makos

Related Itemskolacjaprzekąskiraclettespotkanieznajomi

More in Ciekawostki

Jedz kamczatkę przez cały rok

Julia Nieznalska24 marca 2023
Read More

Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?

Magda Dzik-Kordas21 marca 2023
Read More

A ty znasz swoje prawa konsumenta?

Zofia Kicińska15 marca 2023
Read More

Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?

Edyta Nowicka14 marca 2023
Read More

Jak młodzież zachęca do aktywności

Karolina Nowakowska7 marca 2023
Read More

Pałac Mortęgi Hotel & SPA – Przyjaźni Dzieciom!

Julia Nieznalska5 marca 2023
Read More

To mit, że witamina C zapobiega przeziębieniu

Sylwia Cukierska2 marca 2023
Read More

Opłaca się pomagać innym: dla zdrowia!

Dagna.Starowieyska28 lutego 2023
Read More

Jak nasz mózg ulega iluzjom?

Michal Karas16 lutego 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023
  • Polki przepracowane i pragnące zmian
    W praktyce13 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT