• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • Czego spodziewać się w światowej gospodarce
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?
    • Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?
    • Jak żyć lepiej, będąc singlem?
    • Dla samotnych seniorów „nadzieja” to drugi człowiek
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Jedz kamczatkę przez cały rok
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • A ty znasz swoje prawa konsumenta?
    • Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

W praktyce

Marta Drężek i Giovanni Palmisano zapraszają po smaki Włoch

Marta Drężek i Giovanni Palmisano zapraszają po smaki Włoch
Edyta Nowicka
18 listopada 2021

Marta Drężek i Giovanni Palmisano: Pomysł na otworzenie naszego sklepu internetowego powstał przy wspólnym zajadanie się pyszną włoską pizzą w Locorotondo, w Apulii. Pizza była ze świeżym figami – jedyna w swoim rodzaju. Pomyśleliśmy wtedy, że super by było stworzyć Polakom możliwość doświadczenia najlepszej jakości włoskich produktów, bez konieczności wyjazdu do Włoch.

Giovanni pochodzi z regionu Apulia, wiedział więc doskonale, do jakich producentów należy się udać. Po odbyciu spotkań, przeprowadzeniu dodatkowych testów jakościowych na całej włoskiej familii, podjęliśmy decyzję o współpracy z wybranymi producentami i starcie naszej firmy.

Obecnie wsłuchujemy się w potrzeby naszych konsumentów i poszukujemy nowych możliwości rozwoju o kolejne kategorie, jednak nadal główny focus mamy na oliwie z oliwek – naszym płynnym złocie, której smak i właściwości są naprawdę wyjątkowe.

Właściwości oliwy z oliwek to temat bardzo złożony. Jednak po lekturze tego artykułu wszystko będzie jasne, łącznie z wiedzą, jaką oliwę należy wybrać i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.

Rodzaje oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek występuje w 5 odmianach: oliwa z oliwek extra virgin, oliwa z oliwek virgin, lampante, oliwa z oliwek oraz oliwa z wytłoków oliwnych. Kolejność nie jest przypadkowa. Zostały one bowiem wymienione w kolejności odpowiadającej ich szlachetności.

Oliwa z oliwek extra virgin (https://virginet30.pl/kategoria-produktu/oliwa-z-oliwek), to oliwa najcenniejsza. Jest ona bowiem tłoczona na zimno, czyli w temperaturze około 27 °C, z oliwek dostarczonych bezzwłocznie po zerwaniu. Oliwa extra virgin nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej, a poziom jej kwasowości nie przekracza 0,8%.

Oliwa z oliwek virgin również jest tłoczona na zimno, jednak poziom kwasowości jest dużo wyższy. Wynosi bowiem od 0,8% do aż 2%.

Oliwa lampante, zwana niekonsumpcyjną, charakteryzuje się poziomem kwasowości powyżej 2%. Używa się jej głównie do procesów technologicznych.

Po zmieszaniu oliwy virgin z lampante powstaje oliwa z oliwek. Jest więc to oliwa tworzona chemicznie. W wyniku tego procesu oliwa traci smak, zapach, kolor, przez co jest neutralna.

Ostatnim rodzajem jest oliwa z wytłoków oliwnych. Ten rodzaj oliwy otrzymuje się dzięki wykorzystaniu substancji chemicznych, które to uzyskuje się z masy pozostałej po tłoczeniu, przy użyciu rozpuszczalnika.

Właściwości oliwy z oliwek

Skoro już wiemy, jakie są rodzaje oliwy z oliwek, nadszedł czas na poznanie jej właściwości. Jako, że oliwa z oliwek extra virgin jest tą najbardziej szlachetną, na jej właściwościach się też skupimy.

Tak więc, jak sama nazwa wskazuje, oliwa extra virgin jest oliwą dziewiczą. Oznacza to, że jest 100 %-owym sokiem z oliwek, który powstał dzięki tłoczeniu owoców oliwek na zimno.

Ważnym parametrem w ocenie jakości oliwy z oliwek jest poziom kwasowości – im mniejszy, tym oliwa jest bogatsza w kwasy tłuszczowe. Dzięki temu, oliwy z oliwek extra virgin są bogatym źródłem witaminy E. Dodatkowo, bogata w kwasy tłuszczowe oliwa, przyczynia się do obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi.

Kolejną właściwością oliwy z oliwek extra virgin jest jej bogactwo w polifenole. Są to naturalne przeciwutleniacze, których obecność w diecie człowieka jest bardzo ważna. Albowiem ze względu na ich silne działanie niszczące wolne rodniki, mają duże znaczenie w procesach oczyszczania i regeneracji organizmu. Ponadto, odpowiedni poziom obecności polifenoli w diecie zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krwionośnego oraz powstawania nowotworów. Jeszcze jednym pozytywnym działaniem polifenoli, jest opóźnianie procesów starzenia się skóry.

Jak wybrać oliwę z oliwek?

Przede wszystkim dobrze jest znać źródło pochodzenia oliwy. Stojąc przed półką sklepową i patrząc na etykiety, należy zwrócić uwagę na miejsce produkcji oliwy. Jeśli wskazane jest jedno konkretne państwo to dobrze, bo możemy być bardziej pewni, że oliwa została wyprodukowana w odpowiednio krótkim czasie od zbiorów oliwek. Jeśli jako miejsce produkcji wskazana jest tylko Unia Europejska, to wówczas nie mamy pewności, z jakiego kraju oliwa tak naprawdę pochodzi – może bowiem być miksem oliwek z różnych państw, a czas produkcji może być maksymalnie wydłużony.

Kolejną ważną wskazówką jest rodzaj i kolor opakowania. Najlepiej wybierać oliwy w puszkach, ponieważ oliwy w szklanych butelkach narażone są cały czas na działanie źródeł światła. Jeśli jednak mamy do czynienia z butelką, to im ciemniejszy kolor, tym lepiej.

Ostatnie, na co warto zwrócić uwagę to cena. Wartościowa oliwa z oliwek nie jest tańsza niż 60 zł za litr. Niestety, ale za jakość musimy zapłacić. Jeśli więc widzimy niezwykle atrakcyjną ofertę cenową za oliwę extra virgin, to powinny zapalić nam się w głowie czerwone światła alarmowe.

Jaką oliwę my polecamy?

Nie każdy z nas może sobie pozwolić na wyjazd do Włoch i zakup oliwy z oliwek od lokalnego, sprawdzonego producenta. Warto więc znaleźć zaufane firmy w Polsce, które właśnie takie współprace mają i oferują produkty najwyższej jakości.

Dzisiaj zachęcamy do zapoznania się z ofertą włoskich delikatesów www.virginet30.pl

W ofercie sklepu produkty pochodzą od lokalnych producentów, głównie z regionu Apulia, którzy dzięki temu, iż nie dokonują produkcji na masową skalę, nadal stawiają na pierwszym miejscu jakość używanych składników oraz zachowanie tradycji w procesie produkcji, tak by smak oferowanych produktów był niezmiennie doskonały.

Related ItemsGiovanni Palmisanokuchnia WłochMarta Drężekoliwaoliwkiwłoska kuchniawłoskie produkty
W praktyce
18 listopada 2021
Edyta Nowicka

Related ItemsGiovanni Palmisanokuchnia WłochMarta Drężekoliwaoliwkiwłoska kuchniawłoskie produkty

More in W praktyce

Jak angażują się pracownicy?

Sylwia Cukierska15 marca 2023
Read More

Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi

Karolina Nowakowska14 marca 2023
Read More

Polki przepracowane i pragnące zmian

Dagna.Starowieyska13 marca 2023
Read More

Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!

Michal Karas9 marca 2023
Read More

Czego spodziewać się w światowej gospodarce

Karol Pisarski27 lutego 2023
Read More

Zarobki juniorów w branży IT zaskakują

Dagna.Starowieyska22 lutego 2023
Read More

Aspiracje i plany zawodowe młodych ludzi

Ela Prochowicz8 lutego 2023
Read More

O kogo będą walczyć pracodawcy?

Dagna.Starowieyska6 lutego 2023
Read More

Mobbing: przemoc w białych rękawiczkach

Karol Pisarski6 lutego 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023
  • Polki przepracowane i pragnące zmian
    W praktyce13 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT