• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Mirella poziom
      Mirella Piwiszkis w kampanii #JestemPewna!
    • Sylwia Mokrysz poziom
      Sylwia Mokrysz: Witamy w kampanii społecznej #JestemPewna!
    • Donata3POZIOM
      Donata Ignaszak: Firma rodziną i zespołem silna!
    • Wioletta fbPOZIOM
      Wioletta Żurek: Tworzę naturalne smaki!
    • Marzena Kulesza poziom glowne
      Marzena Kulesza: Warto się uśmiechać!
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • praca ikona
      Czego szukają pracodawcy u kandydatów?
    • KrystynaSzeja poziom
      Krystyna Szeja dołącza do kampanii #JestemPewna!
    • koktajk spk
      Sieć Przedsiębiorczych Kobiet zaprasza na dwa wydarzenia!
    • wakacje poziom RenataZ
      Jak przedsiębiorcy spędzają wakacje? Raport portalu PolecanyBiznes.pl
    • Monika Chajecka poziomback
      Monika Chajęcka: Realizuję się na wielu płaszczyznach!
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • zdrowie cukier ikona1 123nowe
      Niewyspane nastolatki jedzą więcej cukru
    • ikona123kobieta.uroda4
      Wirtualne obcowanie ze sztuką poprawia jakość życia
    • MaciejM poziom
      Pielęgnacja włosów po lecie by Maniewski
    • warzywa123male
      Warzywa na drugie śniadanie
    • ikona123zdrowie.sport .kobieta
      Chirurgia plastyczna piersi a zdrowie
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • zwierzeta fot.PAP
      Przyroda traci coraz więcej zasobów
    • libia
      Polska Misja Medyczna pomoże mieszkańcom Libii
    • etiopia
      Najkrwawsza wojna ostatnich lat? To nie Ukraina ani Syria
    • 47894681 l 1
      Robimy za mało, by powstrzymać suszę
    • Tunel29 okladka
      Wydawnictwo Insignis poleca „Tunel 29”!
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • las2 n
      Naturalne procesy regeneracji lasów
    • libia
      Pomoc dla powodzian z Libii
    • 08 szlak do Chatki Zima
      Kiedy zniknie polski biegun zimna?
    • przyjaciółki
      Boimy się globalnego ocieplenia?
    • maroko
      Trzęsienie ziemi w Maroku. Czego potrzebują ofiary?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Dla Ciebie

Lankijski tea pairing, czyli do czego podaje się herbatę na Sri Lance

Lankijski tea pairing, czyli do czego podaje się herbatę na Sri Lance
Redakcja Sukces
11 kwietnia 2017

Dopasowywanie napojów do posiłków zwykle kojarzymy z winami.  Istnieje również tea pairing, który polega na odpowiednim łączeniu herbaty z jedzeniem

Jest mniej znany, ale może Was zainteresować. To tea pairing, czyli dopasowywanie herbat do odpowiednich posiłków. Oto najważniejsze wskazówki, które pomogą Wam przyrządzić prawdziwą ucztę z herbatą w roli głównej.
Sri Lanka słynie z rozległych i najczystszych na świecie plantacji herbaty. To tutaj kultywowana jest tradycja ręcznego zbioru liści, która w pozostałych krajach została już w większości zastąpiona przez maszyny. Dzięki tej metodzie liście nie są gniecione, a ich aromat zostaje w całości zamknięty w opakowaniu. Aby dobrać odpowiedni rodzaj naparu do posiłku, wystarczy tylko zastosować się do kilku wskazówek.

Odpowiednie naczynie

Właściwy sposób parzenia herbaty pozwala na wydobycie jej wyrazistego smaku i bogatego aromatu. Przede wszystkim pamiętajmy, aby herbatę zalewać wodą, która była zagotowana tylko raz. Kilkukrotne gotowanie tej samej wody pozbawia jej tlenu, co wpływa na smak napoju. Dobrze jest podać herbatę w porcelanowym, cienkim naczyniu. Delikatna filiżanka, przelana wcześniej gorącą wodą, będzie najlepszym rozwiązaniem. Dzięki ociepleniu nie zmieni temperatury wody, którą zalewamy liście.

Dopasowane smaki

Herbata cejlońska nie bez powodu jest ulubionym napojem Lankijczyków. Jak się okazuje, doskonale gasi pragnienie w upalny dzień oraz sprawdza się w towarzystwie pikantnych potraw. Przeciętna, lankijska gospodyni wykorzystuje miesięcznie nawet kilogram ostrej papryki. Dlatego mieszkańcy Cejlonu podają ten napój prawie do każdego dania. Czarna herbata doskonale podkreśli również smak drobiu. Planując więc na obiad lub kolację popularnego na Sri Lance kurczaka w curry, podajmy go w towarzystwie naparu z cejlońskiej herbaty.

Pamiętajmy również, że czas parzenia herbaty wpływa na jej smak, dzięki czemu możemy dopasować stopień jej intensywności do odpowiednich dań. Parzenie do 5 minut da najintensywniejszy napar z lekko gorzkim posmakiem. Taka herbata będzie idealna do słodkich przekąsek. Na Sri Lance podawana jest również w towarzystwie owoców, których naturalnie słodki smak zostaje odpowiednio wydobyty, dzięki delikatnej goryczy napoju.

Właściwie dobrana mieszanka liści podkreśli smak potrawy oraz ugasi pragnienie. Szukając odpowiedniej herbaty zwróćmy uwagę na znak cejlońskiego lwa. Ten certyfikat wręczany jest przez Cejloński Komitet Herbaciany. Posiadają go jedynie marki, które nie tylko uprawiają i zbierają herbatę na Sri Lance, ale również tam ją pakują. Oznacza to, że symbol cejlońskiego lwa daje nam gwarancję naparu o bogatym aromacie i intensywnym kolorze, gdyż właściwości liści nie zostały utracone w trakcie długiego transportu.

źródło: informacja prasowa

Related ItemsherbataPolecanetea pairing
Dla Ciebie
11 kwietnia 2017
Redakcja Sukces

Related ItemsherbataPolecanetea pairing

More in Dla Ciebie

zdrowie cukier ikona1 123nowe

Niewyspane nastolatki jedzą więcej cukru

Edyta Nowicka22 września 2023
Read More
ikona123kobieta.uroda4

Wirtualne obcowanie ze sztuką poprawia jakość życia

Kalina Samek19 września 2023
Read More
MaciejM poziom

Pielęgnacja włosów po lecie by Maniewski

Dagna.Starowieyska15 września 2023
Read More
warzywa123male

Warzywa na drugie śniadanie

Michal Karas4 września 2023
Read More
ikona123zdrowie.sport .kobieta

Chirurgia plastyczna piersi a zdrowie

Dagna.Starowieyska24 sierpnia 2023
Read More
RGB HR Panache Swim Eadie Balconnet SW0862 Skirted Pant SW0868 Navy White

Antybiotykooporność: zatrzymać efekt domina

Edyta Nowicka23 sierpnia 2023
Read More
kobieta zestresowana

Emocje u kobiet z zaburzeniami osobowości

Julia Nieznalska7 sierpnia 2023
Read More
kobieta na lotnisku

Agresja młodych w sieci ma różne formy

Karolina Nowakowska2 sierpnia 2023
Read More
kobieta w pracy

Powszechny lęk przed odłączeniem od sieci

Sylwia Cukierska30 lipca 2023
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • praca ikona
    Czego szukają pracodawcy u kandydatów?
    W praktyce26 września 2023
  • KrystynaSzeja poziom
    Krystyna Szeja dołącza do kampanii #JestemPewna!
    W praktyce21 września 2023
  • koktajk spk
    Sieć Przedsiębiorczych Kobiet zaprasza na dwa wydarzenia!
    W praktyce21 września 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version