• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • B01A1455 poziom fotograf
      Agnieszka Owczarek-Cząstka: Wartości, wizja i wytrwałość
    • Lucyna Janik foto
      Lucyna Janik dołączyła do projektu #SukcesJestKobietą
    • Alina poziom
      Alina Szynaka: Motywuje mnie odpowiedzialność za rozwój firmy!
    • B01A9618 Joanna poziom1
      Pokora i respekt kreują własną markę!
    • BeataPotoczna poziom
      Beata Potoczna w projekcie #SukcesJestKobietą
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • sztuczna inteligencja 1
      Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    • ikona1234praca7
      Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • B01A9601 poziom
      Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    • kobieta sukcesu w biznesie
      Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    • ciaza
      Ciąża i macierzyństwo a działalność gospodarcza
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • nogi wakacje
      Udar czy osłabienie cieplne? Poznaj objawy
    • ludzieikonynowe123
      Rady na problemy seniorów ze snem
    • zdrowie cukier ikona 123nowe
      Nie masz cukrzycy? A może o niej nie wiesz?
    • nastolatka
      Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • kobieta 001
      Jak rozpoznać depresję u nastolatka
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • dziecko na basenie dla niektorych gosci najgorszy widok
      Skok na główkę? Tylko w basenie
    • Pustynia Wielkiego Jeziora Słonego3
      Zdrowie seniorów zagrożone przez kryzys klimatyczny
    • Przypadkiem poziom3
      Jak przypadkowe odkrycia zmieniły świat?
    • Depositphotos 24644669 original
      Boli, więc żyjesz? Tak nie musi być!
    • ikona1234praca komputer
      Pole elektromagnetyczne bez wpływu na samopoczucie
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • ikona123sport.zdrowie5
      Sport to świetne lekarstwo na krążenie
    • dzieciulicyikonynowe123
      Na świecie żyje 110 milionów uchodźców
    • klotnia123
      Kłótnie w związku: o tym, co ważne i niedostrzeżone
    • zdrowie po 40
      Ile kosztują programy prozdrowotne?
    • wilno
      W Wilnie chłodnik doczekał się własnej parady
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Warto przeczytać

Jedzenie tofu korzystne dla serca

Jedzenie tofu korzystne dla serca
Ela Prochowicz
24 lipca 2020

Jedzenie tofu i innych pokarmów zawierających większe ilości izoflawonoidów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca, szczególnie u młodszych kobiet i tych, które po menopauzie nie przyjmują hormonów – informuje „Circulation”.

Tofu, rodzaj twarogu z mleka sojowego oraz całe ziarna soi (na przykład niedojrzała soja w strączkach – edamame) są bogatym źródłem izoflawonoidów. Bogate w izoflawonoidy są również ciecierzyca, bób, pistacje, orzeszki ziemne i inne owoce oraz orzechy.

W omawianym badaniu nie stwierdzono natomiast istotnego związku pomiędzy spożywaniem mleka sojowego a niższym ryzykiem chorób serca. Mleko sojowe jest zwykle wysoko przetworzone i często słodzone cukrem.

„Mimo tych ustaleń nie sądzę, by tofu było magiczną kulą” – powiedział główny autor badań dr Qi Sun z Harvard`s T.H. Chan School of Public Health w Bostonie. „Nadal bardzo ważna jest ogólna jakość diety, a tofu może być bardzo zdrowym jej składnikiem” – dodał.

Jak zauważył Sun, populacje, których tradycyjna dieta obfituje w izoflawonoidy, w tym tofu (na przykład w Chinach i Japonii) mają mniejsze ryzyko chorób serca w porównaniu z populacjami, których dieta bogata jest w mięso, a uboga w warzywa. Potencjalne korzyści związane z tofu i izoflawonoidami wymagają jednak dalszych badań.

„Inne badania kliniczne oraz badania na zwierzętach dotyczące izoflawonów, tofu i markerów ryzyka sercowo-naczyniowego również wykazały pozytywne skutki, dlatego osoby o podwyższonym ryzyku rozwoju chorób serca powinny zweryfikować swoją dietę” – powiedział dr Sun. „Jeśli w ich diecie jest mnóstwo niezdrowej żywności, takiej jak czerwone mięso, słodkie napoje i rafinowane węglowodany, powinni przejść na zdrowsze alternatywy. Tofu i inne bogate w izoflawony produkty roślinne są doskonałym źródłem białka i alternatywą dla białek zwierzęcych” – dodał.

Naukowcy z Harvard Medical School oraz Brigham and Women`s Hospital przeanalizowali dane ponad 200 000 osób, które wzięły udział w trzech prospektywnych badaniach dotyczących zdrowia i odżywiania. Chodzi o ponad 74 000 kobiet uczestniczących w badaniach zdrowia pielęgniarek Nurses’ Health Study (NHS) z lat 1984–2012; około 94 000 kobiet biorących udział w badaniu NHSII w latach 1991–2013; oraz ponad 42 000 mężczyzn, którzy uczestniczyli w badaniu kontrolnym dla pracowników służby zdrowia (Health Professionals Follow-Up Study) w latach 1986–2012. W momencie rozpoczęcia badania u żadnego z uczestników nie zdiagnozowano nowotworów ani chorób serca. Dane dietetyczne zostały zaktualizowane za pomocą ankiet przeprowadzonych wśród pacjentów co dwa do czterech lat. Dane dotyczące chorób serca zebrano z dokumentacji medycznej i innych dokumentów, a przypadki zgonów z powodu chorób serca zidentyfikowane zostały na podstawie aktów zgonu.

W ciągu 4 826 122 osobolat obserwacji zidentyfikowano ogółem 8 359 przypadków chorób serca. Po wyeliminowaniu szeregu innych czynników, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko sercowe, badacze stwierdzili, że spożywanie bogatego w izoflawonoidy tofu więcej niż raz w tygodniu, wiązało się z niższym o 18 proc ryzykiem chorób serca, w porównaniu z osobami, które jadły tofu rzadziej niż raz w miesiącu.

Jak podkreślił Sun, do wyników badania należy podchodzić ostrożnie, ponieważ obserwacje wykazały związek, ale nie wykazały związku przyczynowego. Na rozwój chorób serca może wpływać wiele czynników w tym ćwiczenia fizyczne, obciążenia rodziny i nawyki stylu życia danej osoby. „Na przykład młodsze kobiety, które są bardziej aktywne fizycznie i ćwiczą częściej, stosują zdrowsze diety oparte na roślinach, które mogą obejmować więcej produktów bogatych w izoflawonoidy, takich jak tofu. Chociaż kontrolowaliśmy te czynniki, zaleca się ostrożność przy interpretacji tych wyników” – powiedział Sun.

W roku 2000 r. amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków ogłosiła, że produkty sojowe chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Jednak od tego czasu badania kliniczne i epidemiologiczne nie przynosiły jednoznacznych wyników, zaś Agencja rozważa zmianę stanowiska w tej sprawie, biorąc pod uwagę, że korzyści zapewniane przez wyższe spożycie soi mogły być spowodowane wyższym poziomem wielonienasyconych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów oraz niższym poziomem tłuszczów nasyconych.

PAP Nauka w Polsce, Autor: Paweł Wernicki, pmw/ ekr/

Related Itemsdieta wegańskadieta wegetariańskaPolecanesercetofutofu dobre dla serca
Warto przeczytać
24 lipca 2020
Ela Prochowicz

Trzyma rękę na pulsie najciekawszych wydarzeń w Polsce i za granicą, śledzi ciekawostki ze świata nauki i przekłada je na język zrozumiały dla każdego z nas.

Related Itemsdieta wegańskadieta wegetariańskaPolecanesercetofutofu dobre dla serca

More in Warto przeczytać

dziecko na basenie dla niektorych gosci najgorszy widok

Skok na główkę? Tylko w basenie

Ela Prochowicz23 czerwca 2025
Read More
Pustynia Wielkiego Jeziora Słonego3

Zdrowie seniorów zagrożone przez kryzys klimatyczny

Karolina Nowakowska19 czerwca 2025
Read More
Depositphotos 24644669 original

Boli, więc żyjesz? Tak nie musi być!

Magda Dzik-Kordas16 czerwca 2025
Read More
ikona1234praca komputer

Pole elektromagnetyczne bez wpływu na samopoczucie

Sylwia Cukierska14 czerwca 2025
Read More
ekologia

Czy zawróciliśmy na drodze do Zielonego Społeczeństwa?

Dagna.Starowieyska12 czerwca 2025
Read More
gimnastyka w biurze

Kiedy dojrzewanie zaczyna się za szybko

Edyta Nowicka9 czerwca 2025
Read More
facebook tabletki

Problem nastoletniej przemocy w social mediach

Julia Nieznalska7 czerwca 2025
Read More
psiak i dziecko

Dawkuj dziecku urządzenia cyfrowe!

Kalina Samek6 czerwca 2025
Read More
GMLifestyle13

Bezpieczny powrót do domu

Ela Prochowicz4 czerwca 2025
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • sztuczna inteligencja 1
    Kto się boi AI, a kto z niej skorzysta?
    W praktyce17 czerwca 2025
  • ikona1234praca7
    Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce17 maja 2025
  • B01A9601 poziom
    Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    W praktyce8 maja 2025

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version