• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • B01A1455 poziom fotograf
      Agnieszka Owczarek-Cząstka: Wartości, wizja i wytrwałość
    • Lucyna Janik foto
      Lucyna Janik dołączyła do projektu #SukcesJestKobietą
    • Alina poziom
      Alina Szynaka: Motywuje mnie odpowiedzialność za rozwój firmy!
    • B01A9618 Joanna poziom1
      Pokora i respekt kreują własną markę!
    • BeataPotoczna poziom
      Beata Potoczna w projekcie #SukcesJestKobietą
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • ikona1234praca7
      Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    • B01A9601 poziom
      Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    • kobieta sukcesu w biznesie
      Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    • ciaza
      Ciąża i macierzyństwo a działalność gospodarcza
    • Renata poziom 5
      Renata Zielezińska: Zalety wirtualnej asystentki
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • zdrowie cukier ikona 123nowe
      Nie masz cukrzycy? A może o niej nie wiesz?
    • nastolatka
      Słabe narkotyki? Nie istnieją!
    • kobieta 001
      Jak rozpoznać depresję u nastolatka
    • kleszcz 1 1
      Co musisz wiedzieć o kleszczach?
    • ikona1234zdrowie.leki3
      O interakcjach leków z żywnością
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Depositphotos 24644669 original
      Boli, więc żyjesz? Tak nie musi być!
    • ikona1234praca komputer
      Pole elektromagnetyczne bez wpływu na samopoczucie
    • 4otwarte klatki
      Do tego gangu dołączysz z czystym sumieniem
    • ekologia
      Czy zawróciliśmy na drodze do Zielonego Społeczeństwa?
    • Rubin poziom1
      Hotel Rubinstein w Krakowie zaprasza na Boże Ciało
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • zdrowie po 40
      Ile kosztują programy prozdrowotne?
    • wilno
      W Wilnie chłodnik doczekał się własnej parady
    • koloryowocow ikona
      Cytrusy i leki to złe połączenie
    • Hotel Bialowieza macnowphoto.pl 2
      Wykorzystaj bon turystyczny w Białowieży!
    • wlosypawie123
      Dietą powstrzymasz siwienie włosów?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Dla Ciebie

Delikatny, piankowy sernik na smalcu z gęsi

Delikatny, piankowy sernik na smalcu z gęsi
Michal Karas
20 września 2022

Sernik to klasyka deserów w polskich domach, jednak w takim wydaniu jedli go nieliczni. Połączenie słodkiego deseru ze smalcem z gęsi brzmi nietypowo, ale daje efekt rozkoszny dla podniebienia!

Na co dzień sernik według tego przepisu zjeść mogą tylko nieliczni. Przygotowuje go szef kuchni Daniel Twardo w mazurskim Pałacu Mortęgi. Właśnie ten sernik otrzymał główną nagrodę podczas V Festiwalu Gęsiny. Dziś Twardo dzieli się przepisem ze wszystkimi, by wyborny smak znalazł nowych odbiorców.

Co daje sernikowi na gęsim smalcu przewagę nad innymi przepisami? Składniki i proces mieszania sprawiają, że konsystencja staje się wyjątkowo puszysta i piankowa. Gęsi smalec, choć kojarzony raczej z kuchnią wytrawną, jest ceniony za właściwości prozdrowotne. Znajdziemy w nim żelazo, magnez, fosfor, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A, E, D i PP. W serniku odpowiada za strukturę ciasta.

Poniższy przepis ma składniki dobrane do tortownicy o średnicy 18 cm.

Sernik na smalcu z gęsi

Składniki

• 200 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia (osobista rekomendacja autora przepisu to SDM Wieluń);
• 150 ml mleka;
• 60 g smalcu z gęsi;
• 4 jajka;
• 80 g cukru;
• 70 g mąki pszennej tortowej;
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
• sok z połowy cytryny;

Przygotowanie

Pierwszym krokiem musi być odpowiednio wczesne wyjęcie składników z lodówki, by wszystkie miały temperaturę pokojową.

Dopiero wtedy serek wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dolewamy mleko i mieszamy dalej do uzyskania jednolitej faktury. Jeśli nie ma kuchenki mikrofalowej, można serek i mleko włożyć na chwilę do garnka na delikatnym ogniu – masa ma być ciepława, nie gorąca.

Do uzyskanej masy dodajemy roztopiony gęsi smalec i znów ubijamy trzepaczką na jednolitą masę. Następnie wbijamy jedno żółtko i mieszamy, później kolejne i tak cztery razy, za każdym razem mieszając. Białka można na ten czas odłożyć do lodówki.

Po ostatnim żółtku czas na dodanie przesianej mąki pszennej i łyżki mąki ziemniaczanej – je również należy wmieszać w powstające ciasto. Ostatnie kroki to przesianie masy przez sitko, by nie powstały grudki, dodanie soku z cytryny i ostatnie wymieszanie całości.

Lekko schłodzone białka ubijamy mikserem, dodając do nich 80 g cukru. Co ważne, cukier sypiemy stopniowo, nie wszystko naraz. Efektem ma być sztywna pianka, którą przekładamy do masy serowej i jeszcze raz mieszamy.

Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. Wykładamy papierem do pieczenia jej dno oraz boki, z kołnierzem wysokości ok. 5 cm. Masę wlewamy do tortownicy. Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę wkładamy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temperaturę do 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut. Potem wyciągamy go, wylewamy wodę i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy, zostawiamy do ostygnięcia.

Minimalnie opadnie, to normalne. I tak pozostanie jednak wysoki, niezwykle puszysty i piankowy. Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

Sernik można oczywiście przygotować w wariancie z rodzynkami, wtedy dodajemy je na ostatnim etapie przygotowania masy. Do dekoracji doskonale sprawdzą się mięta oraz świeże owoce.

Related ItemsPałac MortęgiPolecaneprzepisyprzepisy na deseryserniksernik na gęsim tłuszczu
Dla Ciebie
20 września 2022
Michal Karas

Related ItemsPałac MortęgiPolecaneprzepisyprzepisy na deseryserniksernik na gęsim tłuszczu

More in Dla Ciebie

zdrowie cukier ikona 123nowe

Nie masz cukrzycy? A może o niej nie wiesz?

Magda Nowak15 czerwca 2025
Read More
nastolatka

Słabe narkotyki? Nie istnieją!

Ela Prochowicz8 czerwca 2025
Read More
kobieta 001

Jak rozpoznać depresję u nastolatka

Karol Pisarski5 czerwca 2025
Read More
kleszcz 1 1

Co musisz wiedzieć o kleszczach?

Magda Dzik-Kordas28 maja 2025
Read More
ikona1234zdrowie.leki3

O interakcjach leków z żywnością

Karolina Nowakowska27 maja 2025
Read More
mezczyznaikonynowe123

Przerzuty nowotworowe w kościach się leczy?

Julia Nieznalska24 maja 2025
Read More
Fot.PAP

Praca mózgu: dysortografia to nie lżejsza forma dysleksji

Sylwia Cukierska22 maja 2025
Read More
3 DSC04560

Gratka dla fanów fotografii na Fabrycznej 13 w Krakowie!

Michal Karas21 maja 2025
Read More
ikona1234kobieta.sport .zdrowie

Mięśnie to klucz do zdrowia

Sylwia Cukierska11 maja 2025
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • ikona1234praca7
    Cyberbezpieczeństwo na rynku pracy
    W praktyce17 maja 2025
  • B01A9601 poziom
    Szczerość w komunikacji to klucz do sukcesu!
    W praktyce8 maja 2025
  • kobieta sukcesu w biznesie
    Spółka czy jednoosobowa działalność? Co wybrać?
    W praktyce8 maja 2025

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
Go to mobile version