• Kobiety Biznesu
  • Kobiety Showbiznesu
  • Ikony
  • Warto odwiedzić
  • Warto mieć
  • Biznes
  • Newsy
  • Kontakt
  • Regulamin
Sukces jest kobietą!
  • Kobiety
    • Anna Belda: Daję Pacjentom dobrą energię
    • Aleksandra Bacańska: Zawsze pamiętajmy o celu!
    • Irena Kurdziel: Konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja!
    • Natalia Szroeder ambasadorką Czujesz Klimat? Rossmanna
    • Backstage #ToTylkoPłeć: Agnieszka Kośnik-Zając
    • Kobiety Showbiznesu
    • Kobiety Biznesu
    • Ikony
  • Biznes
    • Jak angażują się pracownicy?
    • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    • Polki przepracowane i pragnące zmian
    • Bądźmy dobrzy dla siebie i innych ludzi!
    • Czego spodziewać się w światowej gospodarce
    • W teorii
    • W praktyce
  • Dla Ciebie
    • Prosty sposób na poprawę zdrowia i urody
    • Owocny dzień zacznij od śniadania
    • Ile soli w diecie niemowląt i małych dzieci?
    • Czyste miasta dzięki rowerom to realna przyszłość
    • Nieswoiste choroby zapalne jelit: dobre zmiany w leczeniu
    • Moda
    • Design
    • Zdrowie
    • Uroda
  • Warto
    • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
    • Irak na trudnej drodze do odbudowy
    • Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?
    • Bigoreksja: kiedy dotyka mężczyzn?
    • Jak żyć lepiej, będąc singlem?
    • Warto mieć
    • Warto odwiedzić
    • Warto przeczytać
  • Newsy
    • Jedz kamczatkę przez cały rok
    • Inteligencja i życiowy sukces to sprawka genów?
    • GASTROTARGI SMAKKi już w marcu w Warszawie
    • A ty znasz swoje prawa konsumenta?
    • Czy tzw. roślinne mięso jest zdrowe?
    • Wydarzenia
    • Ciekawostki
  • Więcej
    • Kontakt
    • Regulamin
  • Facebook

  • RSS

Warto odwiedzić

Cypryjska prowincja

Cypryjska prowincja
Ela Prochowicz
3 listopada 2015

Polis to niewielkie miasteczko w północno zachodniej części Cypru. Położone kilkadziesiąt kilometrów od Paphos, kusi ciszą, spokojem i przysmakami cypryjskiej kuchni

Polis kusi również komfortem odpoczynku z daleka od zgiełku dużego miasta, malowniczymi plażami, a także gościnnością mieszkańców, którzy głównie utrzymują się z rolnictwa i turystów.

W południowej części wyspy śniadanie (próyevma) serwowane w tańszych hotelach to zazwyczaj skromny zestaw kontynentalny, czyli kawa lub herbata, sok pomarańczowy i tosty z białego chleba, do których podaje się kosteczki masła opakowane w cynfolię oraz dżem. Jeśli do tego dostanie się plasterek żółtego sera lub halloúmi, należy się uważać za wybrańca losu. Gość, który ma ochotę na bardziej pożywny zestaw w stylu angielskim (na przykład jajka na bekonie), musi za niego zapłacić, ale może też w ogóle zrezygnować z porannych posiłków w hotelu na rzecz specjalnych barów śniadaniowych w mieście. Hotele wyższych kategorii (ponad dwugwiazdkowe) zwykle przygotowują dla gości bardziej wyszukany zestaw w formie szwedzkiego stołu.

Na północy Cypru najczęściej serwuje się popularne śniadanie tureckie: chleb, beyaz peynir (ser biały), kaşar (ser żółty), oliwki i kawa lub herbata (albo niedrogi sok). Elegantsze hotele dodają ten zestaw do zimnego bufetu z wędlinami, pieczywem i owocami.

Zarówno w popularnych kurortach, jak i mniej znanych miejscowościach restauracje podają przede wszystkim dania mięsne. Według niektórych opinii narodowa potrawa cypryjska to kleftikó (gr.) albo küp kebap (tur.) – tłusty kawałek mięsa jagnięcego lub koziego z chrząstką, które piecze się z warzywami, aż stanie się kruche. Służą do tego piece, które widuje się na podwórzach wielu wiejskich domów.

Ostatnio wspomniane danie traci popularność, gdyż Cypryjczycy wolą chudsze soúvla – kawałki baraniny lub mięsa koziego pieczone na rożnie. Inna potrawa z mięsa jagnięcego to nieduże, lecz smaczne kotlety zwane payidhákia (gr.) albo pîrzola (tur.). Kawałki wieprzowiny pieczone na rożnie nazywają się souvláki (gr.) lub şiş (tur.). Na północy często można trafić na zestaw o nazwie pełny kebab. Kelner podaje na stół soczyste kąski prosto z rusztu. Znajdują się wśród nich plastry kiełbasy, baranie nerki i kawałki jagnięciny.

Rzadziej podaje się kurczaka, zamiast którego restauracje często serwują gołębie (wprowadzone do cypryjskiego jadłospisu przez Wenecjan) oraz coś z dzikiego ptactwa, np. przepiórki.

Afélia to gulasz wieprzowy w czerwonym winie i sosie z nasion kolendry, przyrządzane oczywiście wyłącznie w restauracjach greckich, których nie obowiązuje islamski zakaz spożywania mięsa wieprzowego. Na całym obszarze wyspy można zjeść szeftália/şeftalya, czyli siekane mięso z cebulą i przyprawami zapakowane w kiszkę.

Plastry bakłażanów i ziemniaków przykryte mielonką, którą przyprawiono sosem z dodatkiem mleka i bulionu z białego mięsa noszą na Cyprze nazwę moussakás/musaka i są smaczniejsze na południu. W północnej części wyspy podaje się też bakłażana jako karnîyarîk, czyli bez sosu i ziemniaków, ale z większą ilością mięsa.

poli poli1 poli2 poli3 poli4 polis

Related Itemspafos cyprpolis cypr
Warto odwiedzić
3 listopada 2015
Ela Prochowicz

Trzyma rękę na pulsie najciekawszych wydarzeń w Polsce i za granicą, śledzi ciekawostki ze świata nauki i przekłada je na język zrozumiały dla każdego z nas.

Related Itemspafos cyprpolis cypr

More in Warto odwiedzić

Dlaczego Polacy pokochali mini zoo?

Michal Karas20 marca 2023
Read More

Lawendowe Termy zapraszają na Dzień Kobiet!

Zofia Kicińska5 marca 2023
Read More

Wzrusz moje serce w Teatrze Ateneum

Aneta Zadroga24 lutego 2023
Read More

Nowe inicjatywy w BusinessWell!

Michal Karas14 lutego 2023
Read More

Walentynkowy Weekend w Białowieży

Zofia Kicińska10 lutego 2023
Read More

Pomysły na Walentynki? Mortęgi zapraszają!

Karolina Nowakowska7 lutego 2023
Read More

Dokąd na ferie? Nie tylko w góry!

Michal Karas16 stycznia 2023
Read More

Na bal wybierz pałac w Mortęgach

Michal Karas15 stycznia 2023
Read More

La Dolce Vita: W antycznych objęciach Syrakuz

Michal Karas22 listopada 2022
Read More
Scroll for more
Tap

Polecane

  • Jak angażują się pracownicy?
    W praktyce15 marca 2023
  • Jak skandynawscy pracodawcy inspirują ludzi
    W praktyce14 marca 2023
  • Polki przepracowane i pragnące zmian
    W praktyce13 marca 2023

Facebook

Copyright © 2015 PressFactory Sp. z o.o., Stworzone przez G-marketing Regulamin

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Rozumiem Dowiedz się więcej
Prywatność i polityka ciasteczek

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT