Site icon Sukces jest kobietą!

Pomysły na przepisy z kaparami

Kapary w oleju OLE! to idealna propozycja dla tych, którzy chcą zamienić swoje kulinarne kreacje w prawdziwe arcydzieła. Wytrawna, aromatyczna przekąska, która idealnie balansuje cierpko-kwaśny smak kaparów z delikatnym olejem, tworząc połączenie warte prawdziwej uczty,

Kapary to znane, przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, niewielkie, jadalne pąki kwiatu kaparu ciernistego. Na stałe zagościły również w polskich domach, gdzie ich charakterystyczny, wytrawny smak zyskał grono wielbicieli, dzięki smacznym połączeniom z mięsem i rybami.

Aromatyczne Kapary w oleju OLE! wspaniale podkreślą smak potraw, podczas nadchodzących Świąt. Warzywny dodatek, zamknięty w wygodnym słoiczku, urozmaici smak tradycyjnych wigilijnych dań i sprawdzi się jako dodatek klasycznych sosów. Miłośnikom nowych smaków, pozwoli przygotować oryginalne i wyjątkowo smaczne propozycje z dorszem, karpiem czy sandaczem w roli głównej.

PRZEPIS: Łosoś w pistacjach z sosem z kaparami

Składniki:
podwójny filet z łososia
oliwa
sól, pieprz
100g obranych pistacji
1 łyżeczka miodu miód
1 łyżka musztarda dijon lub francuskiej
sok z cytryny
Kapary w oleju OLE!
Sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki pistacji (zmielonych w młynku na puder)
sól, pieprz
1 łyżeczka miodu

Pistacje siekamy za pomocą noża lub wałka (pistacje wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy). Łososia myjemy i dzielimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy, smarujemy miodem zmieszanym z musztardą.
Posypujemy posiekanymi pistacjami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min. aż orzechy lekko się zrumienią.
W tym czasie przygotowujemy sos miksując wszystkie składniki.
Na upieczoną rybę, kładziemy kapary. Całość polewamy przygotowanym sosem.

Exit mobile version