Site icon Sukces jest kobietą!

Oryginalne pesto pełne mocy

Basil pesto with bread rusks parmigiano cheese fresh yellow pepper lettuce leaves parsley on wooden board and napkin background

Zielone pesto tylko z bazylii? Zmień nastawienie, ponieważ mamy dla Ciebie przepis „bardziej polski” i w dodatku zdrowszy. Mamy wszak „super food” znany w polskiej kuchni od stuleci!

Upały dają się we znaki? Czas na chłodną i zdrową przekąskę. Może nią być pesto, które łączy się nie tylko z makaronem, ale może posłużyć jako intensywny w smaku dip do chleba czy krakersów. Choć aromatyczne pesto z bazylii jest u nas powszechnie znane, polecamy jako główny składnik inne słynne zioło – pietruszkę.

Kiedyś uważana tylko za roślinę leczniczą, pietruszka jest stałym elementem diety Polaków od stuleci i bardzo słusznie! Listki pietruszki to prawdziwe „super food” – wzmacniają wzrok, działają moczopędnie, usprawniają trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Są bogate w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i siarkę, a także naturalne przeciwutleniacze.

Przede wszystkim jednak – można z powodzeniem wyhodować je nawet na balkonie czy w ogródku działkowym, dzięki czemu mamy pewność jakości produktu, który jemy.

By przygotować pietruszkowe pesto, wystarczy zmiksować połowę szklanki ziaren słonecznika z dwoma pęczkami natki i dodatkiem czosnku, parmezanu oraz oliwy. To wystarczy na cały słoiczek, a ten może służyć jako przystawka do rodzinnego grilla, dodatek do obiadu czy każdego „suchego” dania. Smacznego!

Exit mobile version