Site icon Sukces jest kobietą!

Lemon Resort Spa zaprasza na wypoczynek!

Ogromnie miło nam poinformować nasze Czytelniczki i Czytelników, że do Partnerów nadchodzącej, dziewiątej już edycji książki „Sukces jest kobietą” – „Łączy nas biznes” dołączył butikowy hotel Lemon Resort Spa, położony nad malowniczym Jeziorem Rożnowskim. Oto, co twórcy tej perełki mówią o obiekcie w materiale przedstawiającym Hotel.

Hotel butikowy – definicja

Hotele są jak domy towarowe. Spełniają wszystkie oczekiwania wszystkich. Tutaj jest inaczej. Tutaj jest jak w boutique’u – autorem tych słów jest Steve Rubell, współwłaściciel powstałego w 1984 r. nowojorskiego Morganu Hotel. Definicja Rubella, choć oparta na metaforze, ukazała dość jednoznacznie wartości bazowe hotelu butikowego: jego unikatowość, piękno formy, wysoki standard, precyzyjne sprofilowanie pod kątem wąskiej grupy docelowej.

Przyjmuje się, że hotele butikowe nie należą do żadnej sieci hotelowej, tzn. są konceptem indywidualnym, nie powtarzanym nigdzie indziej. Istotnym czynnikiem jest także atrakcyjne z punktu widzenia Gościa usytuowanie obiektu, czy to w centrum miasta, czy też w otoczeniu urzekającej przyrody.

Niezależnie jednak od docelowej lokalizacji, przyjmuje się, że hotele butikowe winny wykorzystywać zastane regionalizmy nie tylko w architekturze, ale także m.in. w karcie menu, czy też w formie indywidualnej promocji regionu.

Lemon Resort Spa – poszukiwania źródeł architektury

Hotel Lemon Resort Spa powstał w wyniku readaptacji budynków wzniesionych w tym miejscu w połowie XX wieku, reprezentujących architekturę modernistyczną.

Ich skrajny minimalizm wyrażony w prostocie kubatury, płaskich dachach i szybach pełniących funkcję ścian był na tyle dystynktywny, że narzucił wizualny wymiar kolejnym, powstałym w 2013 r. budynkom należącym do Resortu (mowa tu o 25 apartamentach oraz części recepcyjno-restauracyjnej).

Co ciekawe, czas w którym trwały prace budowlane związane z adaptacją starych i wzniesieniem nowych budynków Resortu przypadł na okres znaczącego renesansu myśli modernistycznej w świecie.

Wszystkie te czynniki sprawiły, że Lemon Resort Spa, stał się i nadal pozostaje pionierem trendu neo-modernistycznego w kategorii hotel butikowy w Polsce (choć uszczegóławiając, bliżej mu dzisiaj do ekskluzywnego stylu kalifornijskiego aniżeli zimno falowej opcji środkowoeuropejskiej).

I tak otwarte przestrzenie, jasne barwy, dominujące szkło i dużych rozmiarów okna stanowią niejako tło wobec przenikającego do wnętrza bogactwa otaczającej Lemon Resort Spa natury; drewniane deski i podłogi, kolorowe, futurystyczne pufy i fotele kontrastują z betonowymi ścianami; w częściach wspólnych wprowadzający spokój brak dodatków w postaci zasłon, obrusów i dywanów w zamian za to delikatny, wręcz niezauważalny, industrialny sznyt.

Wszystko to buduje całkowicie unikatowy styl Lemon Resort Spa.

Restauracja Lemon – certyfikaty z widokiem na Wyspę

Sukcesem Restauracji Lemon jest jej czterokrotne uwzględnienie w słynnym, Żółtym Przewodniku Gault et Millau, w którym doceniona została wysoka jakość prezentowanego przez nią menu. Zasługa w tym oczywiście Szefa Kuchni, Janusza Garncarczyka oraz jego załogi, która codziennie udowadnia, że kuchnia prezentowana poza centrami większych miast może być także centrum sztuki kulinarnej.

W kompilacyjnej karcie menu Restauracji Lemon można odnaleźć zarówno makarony, pizze i burgery powstające na bazie najlepszej jakości produktów regionalnych (lokalni dostawcy mięs, warzyw, owoców i przetworów) oraz artykułów sprowadzanych z zagranicy (patrz: włoska mąka, włoskie szynki i sery). Wyrafinowane podniebienia wielce zadowolą pozycje znajdujące się w sekcji ryby i owoce morza (w menu m.in doskonały pstrąg z lokalnego gospodarstwa rybackiego) i dania główne, choć po części odwołujące się do receptur znanych w regionie, ukazane w bardzo nowoczesnym wydaniu.

Do tego wysublimowane oblicze deserowych słodkości oraz bogata karta trunków, z których to szczególną uwagę zwrócić należy na włoskie wina domowe i wyszukane koktajle.

Restauracja Lemon serwuje także dania wegetariańskie i wegańskie.

Ogromnym wyróżnieniem dla Restauracji Lemon było uhonorowanie jej drużyny w słynnym konkursie ArteCulinariaItaliana pod patronatem m.in. Ambasady Włoskiej w Warszawie, w którym pierwsze miejsce zajęły podopieczne Janusza Garncarczyka.

W 2018 r. Dawid Rozmus, Sous Chef w Restauracji Lemon zajął drugie miejsce w konkursie Junior Culinary Cup. W 2019 r. Dawid stanął w szranki prestiżowego konkursu Skills Poland 2019.

Szef Kuchni: Janusz Garncarczyk

Pierwsze kucharskie szlify Szef Garncarczyk zdobywał w restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdroju, a następnie w Hotelu Motyl oraz hotelu Mercure, gdzie przyszło mu gotować dla Prezydentów, Premierów, polityków i gwiazd. Obecnie Szef Kuchni w Hotelu Lemon Resort Spa w Restauracji Lemon, gdzie zdobył Złotą Czapkę przewodnika Gault & Millau. Preferuje kuchnię śródziemnomorską i polską. Lubi sięgać po tradycyjne produkty regionu Małopolski oraz Pogórza Rożnowskiego.

W 2023 roku otrzymał niezwykle prestiżowe wyróżnienie „Osobowości Kulinarnej Roku” przyznane przez 100 Best Restaurants podczas Gali w podlaskiej Białowieży.

Strefy Relaksu – Strefy Aktywności

Na terenie Lemon Resort Spa Goście hotelowi mogą korzystać z nowoczesnej Strefy Wellness, która składa się z dwóch podświetlanych basenów typu infinity z pięknym, niczym nie zakłóconym widokiem na Jezioro i Małpią Wyspę. Zaraz po kąpieli w basenie Goście mogą przejść do gorącego jacuzzi z hydromasażem, który rozluźnia mięśnie całego ciała oraz minimalizuje odczucie stresu.

W obiekcie znajduje się ultranowoczesna, wręcz futurystyczna strefa saun (sauna parowa, ziołowa, sucha oraz infrasauna) oraz osobne, klimatyczne pomieszczenie w postaci tężni solankowej, w którym to czyste powietrze, zjonizowane dzięki soli, wspomaga leczenie wielu chorób przy równoczesnym napinaniu i oczyszczaniu skóry – przez 45 min spędzonych w tężni wdycha się tyle samo jodu, co podczas 3 dniowego pobytu nad morzem.

Strefa Relaksu w wydaniu rozrywkowym, to w Lemon Resort Spa nie tylko Wellness, ale i szereg innych atrakcji znajdujących się w części głównej ośrodka.

Wspomnieć chociażby należy o uwielbianych przez rodziny kręglach, ogromnej sali zabaw ze stołem do bilarda, dartem, flipperami i konsolami, strefą book&coffee, w której można zrelaksować się z ulubioną książką w ręce i wyśmienitą kawą, wreszcie o fantastycznie uposażonym barze, który wieczorową porą sprzyja odpoczynkowi przy lampce włoskiego wina, bądź kolorowego koktajlu.

Relaks w wersji maksimum reprezentuje jednak Manaw Spa, czyli centrum odnowy biologicznej. W Manaw Spa Goście Resortu mogą także skorzystać z szerokiej palety wysokiej klasy zabiegów kosmetycznych, które odmładzają, ujędrniają i leczą skórę. Każdy z zabiegów wykonywany jest przy użyciu kosmetyków znanych marek.

Co warto podkreślić, Lemon Resort Spa to nie tylko wypoczynek w wersji slow, ale i możliwość aktywnego spędzania czasu „na sportowo”. Wewnątrz obiektu Goście Resortu mają bowiem do dyspozycji w pełni wyposażoną siłownię oraz boisko do squasha.

Na zewnątrz z kolei, znajduje się boisko do siatkówki i piłki nożnej, wypożyczalnia rowerów, marina z dostępem do sprzętów wodnych.

Ogromnym zainteresowaniem Gości hotelu cieszą się nowoczesne, elektryczne sprzęty wodne przycumowane do mariny. Na szczególną uwagę zasługują chociażby elektryczny katamaran Tesla 21, czy również elektryczna, designerska motorówka Delta 600. Poza wspomnianymi łodziami, do dyspozycji Gości obiekt oddaje kajaki, rowerki wodne, czy bardzo popularnie w ostatnim czasie deski SUP.

Last but not least, Lemon Resort Spa ulokowany jest w pobliżu czterech wyciągów narciarskich: Rytro, Laskowa, Jaworzyna oraz Wierchomla, co daje sposobność Gościom Resortu do aktywnego spędzania czasu na powietrzu również zimą.

Butikowe apartamenty

Każdy z apartamentów oddanych w użytkowanie Gościom Resortu charakteryzuje się bardzo wysokim standardem.

Najmniejszy apartament, to pokój premium o powierzchni 30 m2 i 8 m2 tarasu, przeznaczony dla dwóch osób. W pokoju premium znajduje się także łazienka wraz ze specjalnie przygotowanym zestawem kosmetyków.

Apartament executive, to powierzchnia obejmująca już 60 m2 i 30 m2 tarasu, przeznaczony dla czterech osób. W wersji executive Goście mają do dyspozycji jedną sypialnię, wyposażony salon z aneksem kuchennym oraz łazienkę z pełnym zestawem kosmetyków.

Apartament superior, podobnie jak executive to także 60 m2 wewnątrz i 30 m2 tarasu oraz przeznaczenie dla czterech osób. Jednak w wersji superior oprócz wyposażonego salonu z aneksem kuchennym i łazienki, Goście mają do dyspozycji już dwie sypialnie.

Pokoje Deluxe znajdują się w nowoczesnych budynkach hotelowych zlokalizowanych bezpośrednio na tafli Jeziora Rożnowskiego, a do pokoi prowadzi pomost. Dzięki tak wyjątkowemu położeniu, każdy z Gości ma bezpośredni widok na wody jeziora, jak i malownicze Pogórze Rożnowskie. Do dyspozycji Gości hotel oddaje 30m2 powierzchni z antresolą oraz 11 m2 tarasu. Warto wybrać tę opcję!

Niezależnie od tego, która odsłona apartamentu zostanie wybrana, Gość ma pewność, że za każdym razem będzie mu dany przepiękny widok z okien. Taras zorientowany na południe gwarantuje niezapomniany widok na błyszczącą taflę jeziora oraz Małpią Wyspę, zaś opcja „północna” urzeknie go pejzażem szczytów Pogórza Rożnowskiego.

Co warto odnotować, Goście Lemon Resort Spa mają całkowicie darmowy dostęp do części Wellness (basen, jacuzzi, sauny) oraz profesjonalnie wyposażonej siłowni.

Kilka słów o Regionie

Pogórze Rożnowskie znajduje się w województwie małopolskim w rejonie Beskidu Niskiego. Region cechuje się urozmaiconą rzeźbą terenu, ze wzgórzami dochodzącymi do 550 m n.p.m., głęboko wciętymi dolinami Dunajca, Białej i ich dopływów.

W obrębie regionu znajdują się dwa zbiorniki wodne: Jezioro Rożnowskie i Jezioro Czchowskie.

Jezioro Rożnowskie, na którego brzegu umiejscowiony jest Lemon Resort Spa, powstało w wyniku spiętrzania się wód Dunajca czemu zawdzięcza malownicze położenie wśród wzgórz i lasów oraz dużą liczbę urokliwych zatoczek i półwyspów.

Rozpoznawalnym elementem jeziora jest Małpia Wyspa, która stanowi obszar szczególnej ochrony krajobrazu i rezerwat ptaków. W rejonie jeziora co roku gnieździ się aż 165 gatunków ptaków.

Odległość dzieląca Gródek nad Dunajcem wynosi 390 km w przypadku Warszawy, 96 km w przypadku Krakowa, 45 km Tarnowa, 20 km Nowego Sącza.

Informacje Podstawowe o Restauracji:

Godziny otwarcia: Codziennie 13:00 – 22:00

Adres: ul. Gródek nad Dunajcem 83

Szef Kuchni: Janusz Garncarczyk

Rodzaj Kuchni: Fusion

Rok otwarcia: czerwiec 2016

Miejsca siedzące w restauracji: 180

 

KLUCZOWE INFORMACJE:

Recepcja: całodobowo;

Manāw SPA: 10:00 – 20:00;

Śniadania: w formie bufetu 8:00 – 11:30;

Transfer: 1 – 8 osób z lotniska Kraków-Balice do Hotelu;

Parking: bezpłatny, monitorowany parking na czas pobytu;

WiFi: bezpłatne, dostępne na całym terenie obiektu;

Bagaż: bezpłatna przechowalnia bagażu na czas pobytu;

Bezpłatne przechowanie pieniędzy i przedmiotów wartościowych na czas pobytu;

Wewnątrz Resortu oraz pokoi obowiązuje zakaz palenia;

Zameldowanie: od godziny 16:00. Wymeldowanie do godziny 12:00;

Cisza nocna: obowiązuje od godziny 22:00 do godziny 7:00 dnia następnego;

Dziecko: w wieku od 0 do 3 lat nocuje bezpłatnie, jeżeli śpi na łóżku rodziców. Łóżeczko niemowlęce za dodatkową opłatą;

Cena pobytu obejmuje nocleg i śniadanie.

 

Po więcej informacji o działalności naszego Partnera zapraszamy tutaj:

Lemon Resort Spa

Fot. Materiały własne Lemon Resort Spa

Exit mobile version