Site icon Sukces jest kobietą!

Domowe bubble tea – ugość bliskich inaczej

Latem dla ochłody sięgamy przede wszystkim po gotowe napoje oraz wodę mineralną. Jeśli chcesz tę rutynę przełamać, warto sięgnąć po bubble tea, czyli herbatę z kolorowymi kuleczkami. Możesz przyrządzić ją w domu.

Pysznym, a zarazem efektownym napojem, który sprawdzi się w upalne dni, jest popularna ostatnio bubble tea. Kolorowa, z ulubionymi dodatkami, na bazie aromatycznej herbaty, to idealna propozycja zarówno na spotkanie z przyjaciółmi we własnym ogrodzie, jak i w formie na wynos, kiedy jedziemy na piknik lub idziemy na spacer.

Do jego przygotowania potrzebujemy aromatycznej herbaty, kulek tapioki oraz naszych ulubionych owoców czy innych dodatków. Przyrządzając bubble tea można miksować smaki i eksperymentować ze składnikami tak, aby przygotować swoją ulubioną kompozycję.

Podstawą jest uwzględnienie kulek tapioki przy przygotowaniu napoju. Należy je gotować ok. 15 minut, aż spęcznieją i staną się przezroczyste. Mogą być gotowane wraz z wodą na herbatę lub zupełnie osobno. Gdy kulki nabiorą pożądanego kształtu można zanurzyć je w dowolnym syropie lub soku, którym nasiąkną. Pękając w ustach będą uwalniać smak, co jest ciekawym doznaniem dla osoby spożywającej ten niecodzienny napój.

Doskonałym pomysłem będzie skorzystanie z bogactwa letnich owoców sezonowych lub domowych przetworów owocowych. Jagody, wiśnie, maliny czy truskawki mogą nie tylko posłużyć jako baza dla aromatyzowanych „bąbelków” tapioki, można również dodać do herbacianego napoju same owoce. Po zaparzeniu herbatę odstawiamy do ostygnięcia, można również podać ją w postaci herbaty mrożonej.

Nie ma jednego przepisu na bubble tea i to nasz gust decyduje, jak skomponujemy napój. Herbata może być zielona, czarna, biała lub czerwona, można bez skrępowania dodawać mleka, czekolady czy nawet kakao, oczywiście z umiarem. O ile połączenie lekko cierpkiej wiśni z czekoladą może być świetnym pomysłem, o tyle inne owoce nie każdemu w takim zestawie przypadną do gustu. Całość wystarczy zwieńczyć plasterkiem cytryny lub listkiem mięty, by powstał niebanalny napój, który ucieszy podniebienie i młodszych, i starszych gości.

Na podst. inf. pras.

Exit mobile version