W praktyce

Jak wybrać system gastronomiczny – 5 porad

Jak wybrać system gastronomiczny – 5 porad

Poszukujesz oprogramowania gastronomicznego, które wesprze Ciebie i Twoich pracowników? Podpowiadamy, jakimi kryteriami kierować się przy wyborze odpowiedniego rozwiązania IT.

Na dobry początek powinieneś zastanowić się, jakie dokładnie cele ma spełniać Twój system gastronomiczny. Przeanalizuj wspólnie ze swoim menadżerem lub pracownikami, czego oczekujecie od oprogramowania i jakie ma posiadać funkcje. Zaznaczcie, co jest wymogiem koniecznym, a co będzie tylko miłym dodatkiem. Tak przygotowani, możecie rozpocząć wybór programu.

Współpraca z urządzeniami zewnętrznymi

Dobry system gastronomiczny bezproblemowo współpracuje ze stanowiskiem POS, terminalami, urządzeniami fiskalnymi czy mobilnymi. Współczesne rozwiązania techniczne w połączeniu z szybkim, intuicyjnym oprogramowaniem to zestaw nie tylko ułatwiający współdziałanie całego personelu, ale także wspomagający proces zarządzania całą firmą. Przede wszystkim korzystanie z urządzeń zamiast kartki papieru i długopisu pozwala zaoszczędzić czas – zamówienia od kelnerów do kuchni przekazywane są dużo szybciej, a klient korzysta z wygodnych możliwości realizacji całego procesu sprzedaży przy stoliku.

Intuicyjność

Wiele punktów gastronomicznych cechuje się sezonowością w zatrudnianiu pracowników. W związku z tym system gastronomiczny powinien być tak łatwy w obsłudze, by nawet nowi członkowie załogi nie mieli dużych problemów z jego użytkowaniem. Oprogramowanie nie może być przeładowane funkcjami, z których dane osoby w ogóle nie będą korzystać. Jego zadaniem jest zmniejszenie liczby popełnianych błędów, a nie generowanie nowych.

Wersja demonstracyjna

System gastronomiczny powinien funkcjonować w wersji demonstracyjnej. Pozwala Ci to na ocenienie oprogramowania, jego funkcjonalności i łatwości w obsłudze bez konieczności dokonywania zakupu. Skorzystaj także z możliwości bezpłatnego spotkania z firmą wdrożeniową – dzięki temu będziesz mógł osobiście porozmawiać o najważniejszych cechach systemu, możliwości rozbudowywania go czy dopasowywania do Twoich indywidualnych potrzeb.

Wygoda dla managera

Przy wyborze oprogramowania dla punktów gastronomicznych ważnym elementem jest czytelny, sprawny moduł raportujący. Manager oraz właściciel muszą być w stanie szybko wyciągnąć wnioski dotyczące sprzedaży oraz aktywności i uczciwości pracowników. Właśnie dlatego istotne jest, żeby generowane raporty, analizy i  statystyki były przejrzyste oraz zawierały wszystkie dane. Informacje muszą integrować się ze sobą w jedno zestawienie, zamiast być liczbami bez wspólnego mianownika.

Mobilność i połączenie z internetem

Obecnie ciężko sobie wyobrazić działalność pizzerii, pubu czy kawiarni z ogródkiem bez opcji korzystania z rozwiązań mobilnych oraz internetowych. Klienci chcą móc zamówić jedzenie przez stronę www lub zamówić oraz zapłacić za posiłek przy stoliku. Nowoczesny system gastronomiczny umożliwi wszystkie te operacje i sprawi, że każdy jego doceni wygodę. Stabilność oprogramowania zapewni z kolei ciągłość oferowanych usług. Właśnie dlatego warto wybierać system producenta, który cieszy się już renomą na rynku – gwarantuje to, że nie zostaniemy bez wsparcia z dnia na dzień.

Wybierz najlepsze rozwiązanie

Nasi eksperci przeprowadzają bezpłatne konsultacje i pomagają dobrać najlepszy system gastronomiczny dla Twojej firmy. Serdecznie zapraszamy Cię do kontaktu i odwiedzenia naszej strony internetowej: oprogramowanie dla gastronomii

Bezpłatnie przeprowadzimy konsultację, podpowiemy najlepsze rozwiązania i wdrożymy system. Jesteśmy także do Twojej dyspozycji, jeśli chcesz przeprowadzić szkolenie dla swoich pracowników lub dobrać urządzenia gastronomiczne do swoich potrzeb. Poznaj nas bliżej już dziś!

Grupa Kotrak logo

Więcej w W praktyce

monika-toczynska-ikona

Monika Toczyńska: Działalność gospodarcza pod lupą

Anna Chodacka24 lutego 2018
video content

Wideomarketing czy blog firmowy?

Michal Karas22 lutego 2018
5zl

Kobiety wciąż zarabiają mniej. Co dalej?

Michal Karas20 lutego 2018
social media

Pracownik w social media a interes firmy

Michal Karas15 lutego 2018
skok w karierę

Dobry moment na zmianę pracy?

Karol Pisarski5 lutego 2018
inspirujace-kobiety-ikona

Agnieszka Clarey: W kobietach siła!

Anna Chodacka29 stycznia 2018
przepracowana

Presja technologii sprzyja wypaleniu zawodowemu

Ela Prochowicz16 stycznia 2018
pani w aptece

Kto (nie) szuka pracownika ze znajomością języka?

Zofia Kicińska4 stycznia 2018
lotnisko

Jest lepiej, a jednak nie wrócą z emigracji?

Ela Prochowicz27 grudnia 2017